Vi tror, vi bestemmer alt.
Det gør vi også, men kun til en vis grænse, for en pludselig, uforudset hændelse, kan føre livet i en helt anden retning end planlagt.
Det oplevede Kai og Anne Nøhr Ringgren for fire år siden. Livet kørte på skinner, Kai var servicemontør indenfor ventilationsbranchen, og Anne var glad for sit arbejde i Jammerbugt Kommune, hvor hendes kreativitet og idérigdom førte til, at hun for nogle år siden blev kåret som ”Årets Ildsjæl”. Baggrunden var, at hun havde markedsført sin hjemegn på en måde, der gjorde Bonderup og Trekroner kendt langt ud over kommunegrænsen med projekt ”Landsby på prøve”.
I den tilbageværende fritid var det familiens tre børn, hestepension og et nyerhvervet fritidshus i Alicante, der fyldte. Alt var godt!
Ulykken
Men for fire år siden skete ulykken, som bekræfter, at livet kan være farligt ”hjemme hos os selv”, for det er der, de fleste uheld sker.
Kai var i færd med at reparere loftet i stalden, da han faldt ned og fik flere brud i ryggen. Det kunne være gået langt værre, og selv om intet helt bliver som før, betød ulykken alvorlige overvejelser om fremtiden, indtil parret øjnede nye muligheder i tilværelsen. Og tilfældigvis lå de bogstavelig talt lige uden for døren
Videre, hvordan?
Det fantastiske naturområde bag ejendommen på Lørstedvej ligefrem tiggede om at blive brugt til andet end trave- og rideture. Og så opstod idéen: En gårdbutik med økologisk og naturopdrættet kød var en spændende mulighed. Dyr af racerne Limousine og irske Galloway er hårdføre og skabt til udeliv og naturpleje såvel ”hjemme” ved Holmsø Hede, i Fosdalen og naturarealerne ved Vejlerne året rundt. Sidstnævnte byder på ideelle forhold til en Limousinebesætning, der slet ikke har de rette livsbetingelser i naturen omkring Treshøje, (navnet skyldes, at der på ejendommen ligger tre gravhøje.)
– Vi har længe overvejet, hvad vi kan stille op, for vi har alt for meget græs, og bliver det ikke holdt nede, vokser der små træer op. Nu fandt vi løsningen: Med Galloway kan vi tilbyde kød som ikke sælges andre steder her i området, og så er det en stor tilfredsstillelse, at dyrene samtidig løser en samfundsopgave, forklarer ægteparret.
Naturen først
I dag, hvor mange vælger at skære ned på kødforbruget, er forbrugernes krav til kvalitet og dyrevelfærd blevet ekstra vigtig,. Det er en holdning Kai og Anne deler, for hos dem har naturen altid haft højeste prioritet.
Foreløbig er tre dyr slagtet, to i Fosdalen og én Limousine, som har græsset i Vejlerne. Dyrene hjemme på Treshøje er ikke slagteklare, før de er godt et par år gamle, og først efter modning er det smagfulde kød klar til at blive udskåret til bøffer, T-bonesteaks, småkød, højreb eller hakket til en dansk bøf med masser af smag.
Se de mange muligheder på hjemmesiden, www.treshoejegaardbutik.dk
Selv om der er adskillige gårdbutikker i området, er det udelukkende med salg af grøntsager, og Treshøje er foreløbig den eneste, der tilbyder kød af høj kvalitet. Og behovet er der, for kun få uger efter åbningen har der allerede været en del kunder, også fra professionelle køkkener. Og selv om gårdbutikken gerne må bringe varer ud, er det tydeligt, at coronaen lægger en dæmper på aktiviteterne og folks lyst til at invitere gæster til en god middag.
– Gårdbutikken er ikke en butik i traditionel forstand, snarere produktionssted og lager, og her er kun åbent efter aftale, forklarer Anne. Til gengæld leverer vi daglig varer ud til kunderne hjemme eller i sommerhus her i nærområdet. Kunder i resten af landet får kødet leveret med et transportfirma, og da det er pakket i flamingokasser med is, er kødet helt frisk, når det bliver leveret hos kunden.
Vi gør det nemt for forbrugeren, der kan opleve kød, som ikke bare smager godt, men har vished om, at dyrene også har levet godt.
At lave en butik
I dag er der mange og strenge krav, der skal opfyldes, hvis man vil sælge fødevarer.
Og forår og sommer er gået med indretning af lokaler, der er godkendt af veterinærmyndighederne. Masser af tid og penge er gået med indkøb og installation af inventar, firmabil, kasser og is til forsendelse, og ikke mindst planlægning, for ALT skal være i orden! En stor ovn er endnu ikke taget i brug, men skal i en ikke fjern fremtid klare Annes produktion af lækre surbrød, som også skal sælges fra ”Treshøje Gårdbutik”.
Du kan læse mere om Annes surbrød i en tidligere artikel http://www.jammerbugtnu.dk/broed-er-ganske-vist-ingen-ny-opfindelse-men/
Godt fra start
Kai er fortsat sygemeldt, men ikke mindst af psykiske årsager er det vigtigt for ham at komme videre i tilværelsen. Derfor er det vigtigt med faste opgaver i dagligdagen, og når han bliver helt rask, er det ham, der skal passe gårdbutikken og køre ud med bestilte varer, bistået af Anne, når hun har fri fra arbejde. Brødene er foreløbig Annes domæne, som først kommer i en fast rytme, når den store røremaskine bliver installeret. Og så har hun forresten flere planer, bl.a. for anvendelsen af de brombær og hindbær, der vokser i området.
”Det er aldrig så galt,
at det ikke er godt for noget”. Den gamle talemåde viser sig ofte at være rigtig, især når begivenhederne betragtes på afstand.
Ulykken vendte ganske vist op og ned på familiens liv, men nu venter nye spændende udfordringer, der tilmed inddrager stedet og den natur, de er så tæt forbundne med. Familiens tre børn bor stadig hjemme. Den mellemste, Mads, er for nylig konfirmeret, og han synes heldigvis, at forældrenes projekt er så spændende, at han gerne giver en hånd med.
Endelig er der med den nye gårdbutik endnu en mulighed for at købe gode råvarer med lokal historie.