Vi har besøgt ”kaffesøstrene”, Linette og Simone Muus, der for nylig åbnede en helt ny, spændende virksomhed på Gjøl.
De to er dog ikke søstre , men mor og datter, som altid har været dygtige til at udvikle idéer sammen, og senest har de startet kafferisteri på Gjøl.
Her bor de begge, Simone midt i byen bag Troldemuseet, mens Linette lægger hus til kafferisteriet i en tilbygning til privatboligen, Fjordglimt 4.
Foreløbig er kafferisteriet en hobbybeskæftigelse, for begge har job ved siden af. Linette er selvstændig bogholder, og Simone er grafisk designer i et Aalborg-firma, og det er naturligvis hende, der står bag virksomhedens smukke logo og hjemmeside.
Simone og Linette er ikke uvante med at samarbejde, bl.a. har de for nogle år siden designet tøj.
Men nu gælder det kaffen.
– Lidt erfaring havde Simone og jeg, da vi fik vores kafferister. Vi har længe eksperimenteret med en lille billig rister til husholdningsbrug, og vi blev så optaget af processen og de mange muligheder, at vi besluttede at arbejde professionelt med det.
Kolleger – ikke konkurrenter
Det er med kaffe som med vin, det bliver både en lidenskab og en videnskab, hvor den enkelte producent sætter sit personlige præg på smagen.
– Derfor respekterer vi hinanden, og vi har fået masser af hjælp og gode råd fra andre i branchen, så vi betragter mere hinanden som kolleger end konkurrenter, siger Linette.
Lige nu er det vores opgave at opbygge en fast kundekreds, – også uden for Gjøl. Vi vil gerne ind i nogle specialbutikker
Butikken
Det er kun få dage siden ”Muus Kaffe” holdt åbent hus, interessen var overvældende, og med over 100 besøgende var det nødvendigt at inddrage ”privaten” til de mange kaffedrikkere.
Butikslokalet er nemlig ikke stort, måske 10 – 12 kvadratmeter, men her er plads til det nødvendige. Først og fremmest den allervigtigste sorte kafferister, ”Giesen” , en tung sag, der kan ”det hele” og er importeret fra Holland.
– Vi har købt kafferisteren med et softwareprogram, der giver os mulighed for helt at styre ristningen. Desuden kan vi gemme oplysninger om tidligere ristninger, så vi til enhver tid kan genskabe en foretrukken blanding til en kunde, forklarer Linette.
På gulvet står 8 – 9 store kaffesække, som, hvis de kunne tale, ville berette om livet i økologiske kaffeplantager i Brasilien, Guatemala, Honduras, Columbia, Peru, Etiopien og Congo, hver eneste sort har sin egen karakteristiske smag og egenskaber.
Også fairtrade vægtes hos Muus, der ikke kun lægger vægt på kaffens smag. Det er nemlig også vigtigt, at kaffebønderne får en ordentlig betaling for deres arbejde.
”Giesen” kan brænde 6 kilo kaffebønner ad gangen. Lige nu laver Linette en prøve til ære for os, så vi kan følge processen fra de lyse bønner bliver hældt i maskinen, og man kan høre maskinen arbejde koncentreret med ristningen. De første fem minutter går med at tørre bønnerne, herefter begynder selve ristningen, hvor de forskellige smagsnuancer udvikler sig, og efter yderligere nogle minutter breder der sig en lækker duft af kaffe i rummet. Farven kontrolleres med jævne mellemrum gennem en lille luge, for afslutningsvis skal bønnerne have den helt rigtige brune farve.
– Smag og behag er selvfølgelig forskellig, siger Linette. Lige nu anvender jeg bønner fra Brasilien. Kaffedyrkningen derovre er virkelig udfordret i øjeblikket, for høsten har været udsat for frost, og det påvirker prisen.
7 gram kaffe
hverken mere eller mindre, går der til en god kop kaffe. Det er nemlig ikke mængden, men kvaliteten, der bestemmer kaffens smag, og mange, deriblandt jeg, har fejlagtig troet, at en ekstra skefuld gør kaffen bedre. Men nej, smagen bliver snarere mere bitter.
Det er et spændende område Linette og Simone har begivet sig ind på. Ligesom en rejse, hvor der hele tiden dukker nye, spændende muligheder op.
Forbrugerne er efterhånden blevet vant til, at kaffe kan være forskellig og ikke altid kræver den store opmærksomhed. Man kan til daglig vælge et mærke og en pris, man synes om, og som passer til husholdningsbudgettet.
Ved særlige lejligheder og når der er tid til at fordybe sig i duft og smag, kan man vælge det ekstraordinære, der både smager og dufter fantastisk. Kaffe er nemlig ikke ”bare” kaffe.
”Muus Kaffe” holder åbent et par timer om fredagen og efter aftale – og døgnet rundt i webshoppen www.muuskaffe.dk/