Vi generer vist ingen, mindst af alle Rikard Andersen selv, ved at kalde ham ”Saltums ukronede konge af godt købmandsskab”, den største trussel var, da der for nogle år siden var planer om at føre hovedvej 55 udenom Saltum. Men de planer blev heldigvis aldrig realiseret.
Hans liv er uløselig forbundet med adressen Tinghøjgade 11, hvor han nu er fjerde generation som købmand. Og han har fået købmandsskabet ind med modermælken, for han og hans to brødre er opvokset i lejligheden ovenpå forretningen. Med årene voksede Richards interesse for branchen, og han blev udlært hos købmand Weiss i Brovst. Senere blev han ansat af H. P. Jansen, daværende ejer af Favør (i dag Meny) i Aabybro, hvor han var i 8 år for senere at blive bestyrer af Jansens Favør-butik i Pandrup i 4 år. Således ”klædt på” i branchen var Rikard parat til at afløse sin far, der ganske vist kun var 62 år, men hellere ville lægge kræfterne i sin sommerhusudlejningsvirksomhed.
Det er 30 år siden Rikard overtog butikken, datoen er så vidt erindres den 2. februar, men det er ikke noget, der fejres, for hos Rikard er det dagligdagen, der tæller.
– Min far kigger indenfor i butikken en gang imellem. Jeg tror, han er tilfreds med resultatet, men han er ikke en mand, der rutter med superlativerne, siger Rikard.
Gennem årene har butikken gennemgået adskillige forvandlinger, også facadeskiltene er ændret i takt med tiden fra ”Centra”, ”Dankøb”, ”Spar” til ”Meny” i 2017, hvor den helt store udvidelse fandt sted, så butikken i dag har et areal på 2600 m2 samt 600 m2 lager, kantine, kontor mv. Medarbejderstaben er ligeledes vokset til ca. 92 i højsæsonen.
Gennem årene er Rikard blevet en legende i området, både blandt lokale, det store opland og områdets mange turister, der ved, at Rikard har ALT, hvad hjertet og maven begærer, selv om køleskabet er tomt og uventede gæster melder deres ankomst. Selv lader Rikard sig gerne friste i butikkens fiskeafdeling, når han skal finde sin yndlingsspise.
Rikard er ikke kommet sovende til succesen. Han er kendt som en slider og møder hele ugen daglig klokken 6 og går som regel hjem ved 14-tiden.
Egentlige fritidsinteresser har han ikke, han spiller hverken golf eller går på jagt, men han holder sine 3 ugers sommerferie og har for nylig været på den obligatoriske skiferie i Østrig.
Meny i Saltum har ALT, ikke kun indenfor kolonial, men også en velassorteret vinafdeling, grøntafdeling, slagter/delikatesse og eget bageri, der i øjeblikket er under udvidelse. Gennem alle årene har Rikard været kendt for et stort udvalg af årstidens blomster, og han er stadig den, der tirsdag og torsdag morgen kører til GASA efter nye forsyninger.
Hustruen Lene er også én af Rikards betroede medarbejdere. Hun er fra Kvissel, og det er mere end 30 år siden, parret mødtes en glad aften i Aalborg. Dengang var hun lægesekretær, men i dag kan hun ”lidt af det hele” og står overordnet for administrative opgaver i den omfattende virksomhed.
Det står allerede klart, at der ikke kommer en femte generation efter Richard. Ingen af hans 2 børn er interesseret i at overtage virksomheden, og det har Richard et afklaret forhold til.
Handlekraftig, ordentlig og initiativrig er nogle af de betegnelser Rikard lever op til. Udover Meny i Saltum er han medejer af SPAR i Hune og Blokhus, samt Meny i Løkken.
Da Brugsen i Saltum lukkede i 2005, købte Rikard bygningen, bl.a. for at holde eventuelle konkurrenter på afstand. I nogle år udnyttede han pladsen som en slags marked med sjove og spændende tilbud, i dag er bygningen revet ned og i stedet har Rikard ladet opføre seks nye centralt beliggende rækkehuse. Selv har Rikard og familien gennem alle årene boet i Pandrup.
Til gengæld hilser han nye initiativer velkommen. Senest er Aaen Keramik flyttet ind i det smukke røde hus, hvor der tidligere var antikvitetshandel, og han nævner også Inger Bertelsen strikbutik Bindestuen som et af byens aktiver.
– Kunder hos den ene, betyder ofte også kunder hos den anden, i en by som Saltum har vi alle brug for hinanden. Coronaen betød øget turisme i området og rekordomsætning hos os sidste år. Og selv om vi næppe kommer op på det samme i år, kan vi jo altid håbe, og under alle omstændigheder gør vi altid vores bedste, siger Rikard uden at give et klart svar på spørgsmålet om et fremtidigt caféhjørne i butikken.
En vigtig fornyelse er derimod “lige om hjørnet”: Ladestandere til elbiler, og mon så ikke caféen snart følger efter?