Vi mødes på Aabybro Bibliotek, en times tid før Leonora Christine Skov skal holde sit foredrag nummer 150.
Med udgangspunkt i bestselleren ”Den, der lever stille” appellerer hun til et stort publikum, fortrinsvis kvinder, der måske/måske ikke spejler sig selv i den selvbiografiske roman om et kompliceret mor/datter-forhold.
Med er også Leonoras kæreste Anette, der i dette tilfælde agerer chauffør, og efter den lange køretur skal der tankes op med vand, kaffe og en sandwich.
– Jeg plejer at rejse landet rundt med DSB, forklarer Leonora og viser en kalenderbog, hvor fakta om hver eneste rejse er skrevet ned, så begivenhederne kan holdes adskilt fra hinanden.
At der eksisterede en del af kongeriget udenfor Bane Danmarks skinneområde, kom bag på de to kjøwenhavnere, men oplysning om de utallige busafgange til Aalborg og den nære beliggenhed til lufthavnen placerede alligevel Jammerbugten som en del af civilisationen.
Foredragsturneen har også givet Leonora en geografisk viden, hun gerne havde haft forud for planlægningen. Ellers havde hun næppe lavet en rækkefølge, der hed Jammerbugt, Nørager, Hjørring, Skive eller tidligere endnu værre Bornholm – Lemvig og Aalborg – Køge..
Den erfaring kommer forfatteren til gode ved senere planlægning, for den store interesse for ”Den, der lever stille” har også sat lys på flere af Leonoras tidligere udgivelser, hvoraf nogle er genoptrykt, og da hun tilmed planlægger en efterfølger til succesromanen, er der store chancer for, at hun tager på turne igen om nogle år.
Der er planer om en filmatisering af bogen.
– Hvordan handlingen skal beskrives, ved jeg ikke, for jeg har ikke erfaring i at lave filmmanuskripter. Jeg skal bare læse igennem og godkende, men det kan da blive vældig interessant, og om alt går som planlagt, skal filmen ud til jul 2020. Men intet er afgjort, før de mange millioner kroner er rejst.
Hvorfor mor?
Leonora har tidligere udgivet adskillige bøger, og hun kan kun gætte årsagen til, at netop denne bog har opnået så stor popularitet, at den nu er udgivet i 17 oplag og 120.000 eksemplarer.
– Da jeg skrev bogen, var det med en fornemmelse af at være den eneste med et så traumatisk forhold til sin mor. Men efterhånden som jeg har mødt læsere over hele landet, går det op for mig, at rigtig mange har oplevelser, der ligner mine, og at mor/datter forholdet kan være særdeles konfliktfyldt.
Tidligere har ”mor” befundet sig i en urørlighedszone, beskyttet af selve det at være mor, og hidtil har emnet mest været taget op af mandlige forfattere, som Morten Sabroe og Peter Øvig. Jeg tror , at hele ”me too”-bevægelsen medvirker til, at sløret løftes for mange skjulte konflikter, og det er én af årsagerne til, at der også opstår interesse for vanskelige områder, herunder forholdet mellem mor og datter, der kan være særdeles sprængfarligt.
Populær blandt jyder
Jeg hører jo mange beretninger i forbindelse med mine foredrag. Det e interessant, at det er i Jylland, jeg møder den største åbenhed i den efterfølgende debat, hvorimod sjællændere holder munden helt lukket, måske fordi der ”er ting, man ikke snakker om”. Min mor var jyde og fra Kolding, måske er det de gener, der slår igennem hos mig.
Jeg oplever også, at to – tre søstre følges til foredrag, og efterfølgende er det tydeligt, at de har helt forskellig oplevelse af forholdet til deres mor.
Sjællændere forstår mig ikke, når jeg fortæller om min mormor, der har villet dø siden hun var 40. Hun døde først i en alder af 98, og det synes jyder er mægtig morsomt, hvorimod sjællændere overhovedet ikke forstår den form for humor
Sker det, at nogen bebrejder dig, din åbenhed?
– Nej, de få gange, jeg oplever det, er det faktisk journalister, og de mest kritiske spørgsmål får jeg fra mænd, der ikke forstår, at jeg ikke ”bare” slog hånden af min mor. De spørgsmål får jeg aldrig fra kvinder, og det er et klart tegn på, at mænd og kvinder har en helt forskellig opfattelse af begrebet ”mor”. Jeg har oplevet en mandlig tilhører i Farum, der blev så vred, at han næsten udvandrede i frustration over den massive loyalitet fra kvinder i forhold til deres mødre.
Foredragsholderen bliver forfatter – igen
Leonoras landsdækkende turne som foredragsholder slutter med udgangen af oktober. Og nu glæder hun sig til at komme hjem til ”et helt andet liv” , hvor hun bl.a. skal i gang med at skrive igen.
– Det er der overhovedet ikke tid og plads til, når jeg rejser rundt. Jeg arrangerer selv rejser, billetter, hoteller osv, og min erfaring fra denne gang betyder, at jeg fremover har en bedre logistisk tilgang til Danmarkskortet.
Nu har jeg været i gang i et par år, hvor jeg udover foredragene har haft 100 bogsigneringer hos boghandlere landet over, og jeg kan mærke, jeg trænger til at komme hjem.
Arrangørerne
Medarbejderne på Aabybro Bibliotek var mere end tilfredse med arrangementet, der betød 85 solgte billetter. .
– Forfatteren fortalte om sit eget liv og baggrunden for bogen, og efter pausen læste hun uddrag af bogen. Det gav alt sammen anledning til en halv time med spørgsmål og en god debat. Claus fra Bog og Idé i Aabybro solgte masser af bøger, som blev signeret af forfatteren. Alt i alt en superaften, også for biblioteket, siger Anette, der er bibliotekar i Aabybro.