Først for få år siden kom det til offentlighedens kendskab, at der bag et gult parcelhus på Røde Møllevej, tæt ved Thingbæk Kalkminer og Rold Skov, gemte sig én af landets bedst bevarede hemmeligheder, Regan Vest.
Navnet relaterer ikke til den afdøde amerikanske præsident, men er en forkortelse af ”Regeringsanlæg Vest”, og i Nordsjælland findes et tilsvarende anlæg, ”Regan Øst”. Hans Aage Simonsen, der i mange år har boet i Aabybro, fortæller i dag gerne om sin tid i ”hemmelig tjeneste”:
– Beretningen om ”Regan Vest” tager sin begyndelse under den kolde krig. Af frygt for atomangreb var der behov for et sikkert sted, hvorfra Dronningen (regenten), ledelsen af regeringen og forsvaret kunne opretholde lov og orden, og derfor blev ”Regan Vest” opført i perioden 1963 til 68.
Anlægget kunne huse i alt 350 mennesker, hvoraf de 93 udgjorde en fast hjælpeorganisation, der udover en stab af militærfolk og en maskinsektion bestod af to overlæger og seks sygeplejersker, udpeget af Sundhedsstyrelsen og en feltpræst, udpeget af hærprovsten, samt seks skiftende politifolk fra Aalborg.
Nogle blev indkaldt hver andet eller tredje år med det formål at skabe tilhørsforhold til stedet, som var bygget ind en kridtbakke 60 meter under jorden i Rold Skov med Thingbæk Kalkminer som nærmeste nabo.
Her blev opført kontorer, køkken, sove- og opholdsrum for 250 indflyttere fra kongehuset, regering og diverse styrelser. Anlægget var selvforsynende med el, vand, varme og ilt til nogle ugers ophold og forsynet med kommunikationsforbindelser til omverdenen, herunder NATO.
Desuden blev der indrettet infirmeri med plads til seks patienter og udstyr til alt fra tandudtrækning til fødsel.
Alle opholdsrum var enkelt og pænt udstyret med stole designet af Arne Jacobsen og Verner Panton, som dengang ikke var noget ekstraordinært, bare pænt og ordentligt.
Gennem årene er der sket enkelte fornyelser, bl.a. er væggene i cafeteriet i dag forsynet med fotostater af skovbilleder, der viser virkeligheden ovenover anlægget.
Nogen har naturligvis kendt til stedet, for uden ingeniører og håndværkere er det umuligt at opføre et 5000 m2 stor bunkeranlæg i hemmelighed. Men alle holdt tand for tunge, vel vidende, at det var landets sikkerhed, der stod på spil, hvis det værst tænkelige skulle ske
– Én af de ”indviede” var major Hans Aage Simonsen, der hver morgen gennem seks år startede sin bil og forlod Svalevej i Aabybro.
Hans Aage Simonsen
Han havde en mangeårig militær karriere bag sig, da han i 1992 blev udnævnt til major med en travl hverdag bag skrivebordet og utallige administrative opgaver, bl.a. pressekontakt.
Det var et job, der ”trak tænder ud”, og jeg følte aldrig, jeg havde rigtig fri, fortæller Hans Aage Simonsen. Jeg var derfor glad, da der viste sig en ”retrætepost”, idet der skulle udnævnes ny chef for regeringsanlægget ved Rebild Bakker.
Som 52-årig var jeg var ganske lidt for ung, men alligevel fik jeg stillingen, og nu startede en spændende seksårig periode, der også blev afslutningen på min militære karriere, da ”Regan Vest” blev taget ud af operationel drift.
Kommandant og daglig leder
I ”Regan Vest” havde jeg mit eget lille ”kongerige”. Vi var fire medarbejdere, hvoraf én var maskinmesteren, der havde været der gennem 25 år. Vi mødte hver dag, og når vi udførte de opgaver, vi blev pålagt, var der ingen, der blandede sig i vores dagligdag.
To år senere fik jeg ved et tilfælde også kommandoen over ”Regan Øst” på Sjælland. Det skyldtes, at den tidligere chef døde, og så mente man nok, jeg kunne passe begge steder, da opgaverne jo var nøjagtig de samme. Lønnen var til gengæld også den samme, bortset fra jeg fik dækket mine transportudgifter, de tre dage om måneden jeg var derovre.
Diskretion – en selvfølge
Efter murens fald i 1989 var der sket en opblødning, så reglerne var lempet en smule, og da jeg skulle tiltræde, anbefalede min forgænger mig at tage min familie med ned i bunkeren, for at afmystificere ”fars arbejde”. Børnene var så gamle, at de var startet i gymnasiet, og vi lavede simpelthen en familieudflugt, hvor de blev vist rundt og fik svar på deres spørgsmål, og så var der ro om sagen.
Folk i vores omgangskreds vidste selvfølgelig, at jeg havde fået en stilling, der krævede stor diskretion. Det blev respekteret og ingen stillede spørgsmål.
Jeg kan nævne et eksempel:
Som kommandant og daglig leder havde jeg ret til at drive jagt i det omgivende terræn på 28 ha. Forsvarets direktiver skulle naturligvis overholdes, og nedlagde man et dyr, kostede det 400 kroner, hvis det også skulle med hjem i gryden.
En gang manglede jeg en hundemand til en jagt med samarbejdspartnere fra militær og politi. Men hvad skulle jeg stille op, for uden hund, ingen jagt. Heldigvis forholder det sig sådan, at hemmelighederne i højere grad befinder sig under end over jorden omkring ”Regan Vest”, så jeg spurgte en bekendt i Aabybro. om han havde lyst til at deltage med sin hund.
Da vi nærmer os området i bil, spurgte han pludselig: ”Er vi ovenpå regeringsanlægget?”
Lidt overrasket svarede jeg ”Hvad f….. kender du til det?”
Det viste sig, at han mange år tidligere havde været med til at etablere strøm dernede, men selv efter mange års bekendtskab, havde han aldrig nævnt det med et ord.
Nu må han gerne fortælle
Efter de mange år i hemmelighed, bliver der fremover åbenhed om Regan Vest. Anlægget er overtaget af Nordjyllands Historiske Museum, og gennemgår en renovering, der synliggør Regan Vest og historien for publikum. Via Augustinusfonden, Real Dania og Finansloven er der nu rejst 74 millioner kroner, som er næsten, hvad det koster at etablere en velkomstbygning med læringsområde og P-plads. Det gule parcelhus på Røde Møllevej 22 skal møbleres i 80’erstil og bliver ligeledes en del af det kommende museum,