Johnni Olsen er en murer med særlige visioner. Han bor i Hjallerup, hvilket ikke i sig selv er opsigtsvækkende. Det særlige ved Johnni er, at han har viet en stor del af sit liv til en ægte hjertesag, ”Julemærkehjemmet i Hobro”.
Forleden mødte vi Johnni i DGI svømmehal i Aabybro,. Her var han overdommer i Sparekassen Vendsyssel Cup, der blev afviklet i samarbejde med Aabybro Svømmeklub. Vi skulle høre om den kommende weekends store arrangement ”24 Timer I Hjallerup” samt sommerens store bedrift, Johnnis planlagte svømmetur hele vejen rundt om Vendsyssel.
Johnni er solidarisk med børnene, som én af de få følger han hjemmets kostplan og har siden juli tabt 18,5 kilo ved ikke at spise ris, pasta, brød og kartofler, men masser af kød æg og øvrige grøntsager, bl.a. et helt kilo gulerødder hver dag. 10 kilo mere, vil han tabe, og med den ildhu, han lægger for dagen, skal det nok lykkes.
24 Timer I Hjallerup
Allerede den kommende weekend går det løs. Fredag aften, den 14. februar, har Chris MacDonnald doneret sit foredrag, ”Sund Energi & Motivation” som optakt til weekendens strabadser.
– Vi mødte Chris, da vi medvirkede i DR´s juleshow. Han er protektor for Julemærkefonden, og han syntes så godt om vores projekt, at han på stående fod besluttede at donere ”sig selv”, hvilket vi synes er fantastisk.
Lørdag går det løs fra klokken 10 om formiddagen og det følgende døgn.
Deltagerne vælger selv disciplinen, de kan svømme, løbe, cykle, gå, strikke, hvad som helst, blot aktiviteten foregår kontinuerligt i et døgn til søndag formiddag klokken 10.
– Ideen fik jeg, da jeg for fem år siden deltog i en 24 timers event i Aabybro Svømmehal. Det var alle tiders arrangement, og da Aabybro ikke kunne få lov at gentage succes´en, besluttede jeg at overtage konceptet i Hjallerup Svømmehal, og det fungerede fint.
Siden fik jeg den idé, at arrangementet sagtens kunne omfatte andre discipliner end svømning, og så udvidede vi programmet med løb og spinning i hallen, senere også judo og rappelling.
I år har vi det hidtil mest omfattende program og anvender samtlige lokaler i Hjallerup Idrætscenter. I år er der også banko på programmet, der er linedans, road skipping, hvor deltagerne sjipper 24 timer, stavgang, arrangeret af lokale pensionister og deltagerne går en time, hvor de kommer rundt og ser alle de øvrige aktiviteter, indtil de bliver afløst af en ny ”frisk gammel mand eller kvinde”. Kun fantasien sætter grænsen, i år er der også nogle, der strikker, bl.a. karklude og grydelapper, som også doneres til salg til formålet.
I begyndelsen stod jeg for det hele selv, men det var umuligt at være alene om så stort et projekt, så vi startede foreningen ”24 Timer I Hjallerup”.
Da vi startede for tre år siden, var der 250 deltagere, sidste år var vi 500, og det ser ud til, at vi i år får knap 1000 deltagere, og de kommer langtfra alle fra Hjallerup. Arrangementet er åbent for alle.
Julemærkehjemmet
Baggrunden for Johnnis entusiasme er en hjertesag, nemlig ”Julemærkehjemmet i Hobro”.
– Jeg har altid haft et særligt øje for børn, der har det svært. Bl.a. har jeg, når jeg har undervist i svømning, sorteret de fem ”værste rødder” fra hver hold, til jeg havde en flok på 90, som jeg oprettede tre svømmehold for i Hjallerup. På et tidspunkt var jeg indlagt på hospitalet og fik at vide, jeg skulle tabe mig, det er jeg i gang med og har foreløbig tabt atten kilo. Jeg er endnu ikke i mål, men summen af mine erfaringer fik mig til at tænke på Julemærkehjemmet, hvor man har et særligt tilbud til børn, der skal tabe sig eller har andre trivselsproblemer.
For fire år siden søgte jeg at finde sponsorer til at yde økonomisk støtte til det gode formål, men da en butiksejer tilbød mig fire gavekort i stedet, så jeg nye muligheder, og første gang jeg lavede auktion over de mange gaver, kom der 100.000 kroner ind. På nuværende tidspunkt har jeg afleveret en halv million til Julemærkehjemmet i Hobro. I samarbejde med Julemærkehjemmet finder vi i foreningen hvert år ud af, hvordan pengene bedst anvendes, og hvor der er behov. Hjemmet drives med et minimum af offentlig støtte, så penge har de altid brug for. Sidste år gav vi dem en ny hoppepude, en ny forhave og tilskud til et nyt køkken, og det er dejligt at opleve det synlige resultat af vores indsats.
Udgiften til at have et barn på Julemærkehjemmet i de obligatoriske 10 uger er 67.000 kroner, og den udgift betales af det offentlige, oftest kommunerne. Til gengæld er resultaterne positive, allerede efter den første uge kan man se, at børnene får selvtillid blandt andet gennem de venskaber, de tidligere har haft svært ved at etablere, og nogle fastholder kontakten langt ind i voksenlivet.
Vi var heldige at møde Frederik Jensen og hans mor, Heidi, der tidligere var formand for Hjallerup Svømmeklub. Frederik går i 6. klasse og bor i Hals, men svømmer nu i Aabybro. I øjeblikket glæder han sig til maj, hvor han starter på et 10 ugers ophold på Julemærkehjemmet i Hobro.
Johnni og kronprinsessen
Kronprinsesse Mary er protektor for Julemærkefonden, der driver de fem danske julemærkehjem.
9. maj 2019 var en festdag. Julemærkehjemmet i Hobro fyldte 80 år. Blandt de indbudte var kronprinsessen og Johnni, der overrakte en særlig gave til æresgæsten. 2 smykker i henholdsvis stål og guld, med julemærkehjemmets logo. Smykkerne er designet af Gade & Juul, det lokale smykkefirma, hvor Johnnis kone arbejder. Smykkerne sælges også på Julemærkefondens hjemmeside
Familien bakker op
Johnni har selv kone og tre børn, men familien bliver ikke forsømt. Tværtimod går de op i foreningen med liv og sjæl, og den ældste dreng skal bl.a. cykle med i ” 24 Timer I Hjallerup”, og i den yngste drengs klasse har eleverne indsamlet 500 kroner til at holde en cykel i gang under forløbet.
– Klokken 22 bliver det kraftige lys slukket, og i dæmpet belysning ændrer stemningen sig, lydene ændrer sig til en stille summen, selv om der fortsat svømmes, cykles, danses osv. Nogle af deltagerne foretrækker ligefrem at være der om natten. Klokken 6 næste morgen tænder vi lyset igen, og så giver alle den en skalle de sidste fire timer.
Sponsorerne
Mange virksomheder og private støtter os, det gælder både børn, der donerer ugens slikpenge og rundhåndede virksomheder og butikker. At vi mødte Johnni skyldtes et tilfældigt møde hos Skatka i Aabybro, hvor indehaveren, Jane Skatka, havde pakket 20 fine gaver, som Johnni skulle have med som bankopræmier.
Jane og Johnni kender hinanden, fordi hun hvert år svømmer med på ”Limfjordskrydseren”, og hun er med, når Johnni vender hjem fra sin store rejse, der afsluttes med en paradesvømning, en ”smuttur” tværs over Limfjorden i heat 7, som i år er reserveret ”Johnni og alle hans venner”.
Vendsyssel rundt i badebukser
Tidligere har Johnni svømmet fra Læsø til fastlandet, men har flere gange måttet opgive på grund af vejret. I år vil han svømme ”kystnært”hele vejen rundt om Vendsyssel med start fra Lindholm Strandpark den 28. juni. Med en ”dagsmarch” på max, 10 kilometer, forventer Johnni at have tilbagelagt de 481 kilometer den 22.august, hvor han atter når Lindholm Strandpark. Turen slider på tøjet, og Johnni har indkøbt 50 par badebukser, der naturligvis skal forsynes med sponsornavne, ligesom han løbende vil føre dagbog og skrive på Facebook om de steder, hvor han sover og spiser på ruten. Den 8. juli bliver en særlig dag, Johnni forventer at være i Thisted, hvor han vil fejre sin 45 års fødselsdag.
Men selvfølgelig vender vi tilbage til Johnni, for han er virkelig endnu en historie værd.