For et par måneder siden flyttede psykolog Rikke Klattrup ind i ”hjørnekontoret” i stueetagen i Kultur- & ErhvervsCenter Jammerbugt.
Gennem et par år har hun haft praksis i Sundheds- & Kvartershuset på Fyrkildevej i Aalborg Øst i samarbejde med sin mand, Mikael Linde, der ligeledes er psykolog. I Aalborg havde Rikke primært klienter via samarbejdet med forskellige sundhedsforsikringer samt privatbetalende klienter.
– Jeg opfylder kriterierne for at tiltræde overenskomsten og var heldig at få tildelt ydernummer i Jammerbugt Kommune, da der blev et ledigt. Lokalet her i huset passer fint til mit formål, også med lægeklinikken i den anden del af huset. Da jeg ikke kendte omfanget af arbejdet, lagde jeg forsigtigt ud med kun at være her tre dage om ugen, men mængden af henvendelser gør, at jeg er indstillet på at udvide, og mit mål er at være her på fuld tid.
Psykolog i et nyt årtusind
”Gamle dages” forestillinger om psykologen er ofte en Freud-lignende ældre herre, der noterer, mens patienten ligger på en divan og giver adgang til sine erindringer, drømme og helst også de fortrængninger, der er årsag til, at virkeligheden ikke lever op til forventningerne.
Nutidens psykologer er anderledes. Patienter i dag er klienter, og samtalen foregår mellem de to i øjenhøjde. I dette tilfælde i et lyst og venligt kontor, hvor udsmykningen foreløbig er et billede af Thomine Art, og kun en diskret holder med papirlommetørklæder viser, det er forventet, at følelserne får frit løb.
Ikke ”bare” noget man bliver på et brevkursus
Cand.psych. aut., står der på Rikkes visitkort, og hun fortæller om sit valg af uddannelse.
– Det var lidt af en tilfældighed. Jeg havde psykologi i gymnasiet og syntes, det var interessant. Da jeg efter et sabbatår skulle vælge studie, valgte jeg at søge ind på psykologistudiet, som på det tidspunkt var ret nyt i Aalborg, og det var også på universitetet, jeg traf min mand.
Selve studiet varer fem år, tre år for at blive bachelor, og efter yderligere to år er man kandidat. Nu kan man endelig kalde sig psykolog, som i modsætning til terapeut og coach er en beskyttet titel.
– For mit vedkommende tog studiet otte år, idet jeg havde barsel og fik to børn undervejs. Men jeg var heldig at få arbejde efter jeg var færdiguddannet. Jeg har primært arbejdet som klinisk psykolog, hvor man har samtaler, og efter to års erhvervserfaring og en del supervision blev jeg autoriseret psykolog. Tidligere har jeg arbejdet med kroniske smertepatienter på SmerteCenter Skørping i seks år.
Skulle nogen være i tvivl: Forskellen på en psykiater og en psykolog er bl.a., at sidstnævnte udelukkende behandler via samtale, mens psykiateren er speciallæge og ofte behandler med medicin.
Hvor gør det ondt?
– Mine klienter er et bredt udsnit af mennesker i alle aldre fra 18 år og opefter. Man kan vælge at bestille tid direkte hos mig og betale hele honoraret selv, men med en henvisning fra egen læge er det Regionen (samfundet), der betaler ca. 2/3 af regningen. Men for at få en henvisning skal man opfylde bestemte kriterier. Mange bliver henvist på grund af depression og angst, men der er også en økonomisk ramme, der skal overholdes, for Regionens pengekasse er ikke bundløs.
Mange er i dag også udfordret med stress, men da en stressdiagnose ikke gør det muligt at få en henvisning, skal man som udgangspunkt selv betale for samtaler. Dog er der mange, der har en sundhedsforsikring, privat eller via arbejdspladsen, som dækker honoraret. Jeg har gode erfaringer i at arbejde med stressramte, der med fokus på at passe på sig selv kan vende tilbage på arbejde, fortæller Rikke.
Det handler om livsværdier
ACT står for ”Acceptance and Commitment Therapy” og er en anerkendt metode, som Rikke arbejder efter
– Mennesker er forskellige, og det er vigtigt at finde ud af, hvad der er værdifuldt for den enkelte person. Det kan være svært at skabe sammenhæng mellem arbejde, børn, familie, venner og personlige behov, men jeg kan hjælpe klienten med at få andre perspektiver på deres livssituation.
Udfordringerne i hverdagen er mange.
Det kan for eksempel være forandringer i vennegruppen, når ens venner får kærester, stifter familie, får børn, mens man selv er single eller ikke selv har fået børn. Man kan her nemt komme til at føle sig alene og ensom, eller tænke at man ikke kan finde ud af det med parforhold og derfor føler sig forkert.
Et andet eksempel kan være et ældre par, der skal finde en ny identitet, når børnene flytter hjemmefra eller den ene eller begge forlader arbejdsmarkedet. Det kan være svært at finde en ny struktur på hverdagen, når børn og arbejde har fyldt meget, forklarer Rikke.
Det rette match
Mange kan føle, at det er svært at navigere i tilværelsen og har brug for vejledning. Det kan derfor være rart at tale med en psykolog, som er udenforstående.
– Jeg forsøger at give klienterne et frirum, hvor der, i et samarbejde, sættes fokus på de vaner og omstændigheder, der er med til at fastholde problemerne, og som kan være svære for klienten selv at lægge mærke til i hverdagens travlhed.
Grundlæggende er det vigtigt at finde en psykolog, man føler sig tryg ved.
Hvem er hun?
Rikke er 40 år og mor til tre døtre på 16, 14 og 11 år. Familien bor i Klarup, og udover en god roman er hun optaget af ægtefællens hobbyprojekt: Import af vine fra Tyskland og Italien i virksomheden ”Wine by Linde”.
– Mikael tager ud og holder vinsmagninger og besøger kunder, mens jeg passer hjemmeside, Facebook og instagram, og hvad jeg ellers kan hjælpe med af småting. Inspireret af vinen som hobby gik familiens sommerferie sidste år til Asti, Italien, og mens Mikael besøgte vinproducenter, hyggede jeg mig med pigerne. Det var en dejlig tur, hvor jeg også fik prøvesmagt nogle lækre boblende Asti. Forhåbentlig kan vi gentager succesen i år, hvor vi gerne vil til et nyt område i Italien.
Sidste år var Mikael og Rikke også en tur til Tyskland ved Moselområdet, mens børnene blev passet hjemme. Udover det faglige indhold i turen sørger Mikael og jeg også for, at der er tid til at være kærester, slutter Rikke, der hermed lader opskriften gå videre til andre som en god opskrift til at genoplade batterierne.