Selvfølgelig findes der andre skønne steder i Danmark end Jammerbugten, for nylig besøgte vi et dejligt sted ved Kysing Strand, syd for Aarhus
Her har en tidligere vendelbo, Bjørn Tandal Olsen, slået sig ned. Sammen med hustruen Britt (fra Vodskov) har han i en halv snes år drevet Restaurant ”Himmel & Hav”, en arbejdsplads, der, som navnet antyder, har fantastisk udsigt til begge elementer, samt øerne Tunø og Samsø.
Bjørn har slidt sine barnesko i og omkring Store Vildmose. Hans forældre Anni og Jens Olsen var lærere på Biersted Skole, og senere blev Jens kendt og skattet som naturformidler i Store Vildmose med base på Centralgården.
Kreativiteten og interessen for natur, kultur og historie er gået i arv til sønnen, Bjørn, der valgte en uddannelse som kok.
Historien
– Arbejdet som kok har bragt mig vidt omkring til bl.a. Aalborg, Anholt, Fanø, Paris og København, desuden har jeg sejlet som skibskok. Efter et ophold i Schweiz besluttede jeg i 1992 at finde et permanent sted at slå mig ned, forklarer Bjørn, der i dag er 52 år. Jeg havde mødt Britt til en fest, og vi begyndte at ses en gang imellem, mens hun boede i Aalborg og jeg i Aarhus, hvor jeg havde mit netværk.
Først i 2000 blev vi kærester. Britt havde færdiggjort sin uddannelse som gartner i Moesgaard Havecenter, og senere blev jeg selvstændig restauratør i den nærliggende golfklub. Da vi ventede vores ældste barn, Thor, blev vi samtidig fornuftige, for vi betalte mange penge for en taglejlighed midt i Aarhus.
Vi sagde farvel til ungdomslivet og Aarhus og fandt en billig, midlertidig bolig i Hadsten, hvor der også var plads til vore nordjyske familier, der gerne kom på besøg.
Snart måtte vi se os om efter noget andet, helst tættere på Moesgaard, hvor vi begge arbejdede på det tidspunkt, og så købte vi hus i Saxild.
Nu fulgte nogle meget travle år, for vi havde også forpagtet restauranten på Jysk Væddeløbsbane i Aarhus. Det fik imidlertid en brat ende i maj 2007. Bygningen sprang i luften, efter at en bil bakkede ind i en 1500 liters gasbeholder udenfor restauranten. Alt blev raseret, men heldigvis kom ingen alvorligt til skade.
”Himmel & Hav”
Det var på en travetur langs stranden med datteren Frigg i barnevogn, parret fik øje på det tidligere møllehus ved Kysing Strand.
Møllen var for længst brændt ned, men i 1969 havde staten overtaget området med det tidligere møllehus, badebro mv. På fundamentet blev opført ishus og toiletter, indtil år 2000, da huset blev udvidet og indrettet til sommerrestaurant.
Den 3. august 2011 rykkede Bjørn og Britt ind, og nu startede et nyt kapitel i møllehusets historie.
Stedet præsenterer sig fra sin allerdejligste side den junidag, vi er på besøg. Havet er blikstille, solen skinner fra en skyfri himmel, og vi nyder udsigten over Saxildbugten, mens vi hører om restauranten, som med helt sin egen stil og ånd ikke ligner noget andet sted.
Gæsterne kommer ikke kun på grund af maden, men i høj grad også oplevelsen. I det lille rødstenshus er der plads til ca. 20 gæster, men i virkeligheden er der masser af plads også til større selskaber i to store, opvarmede telte på grunden. Et rustikt langbord med plads til 30 og andre rustikke møbler frister til at sidde udenfor, når vejret tillader det.
Maden og kunsten
Såvel råvarer som drikkevarer er økologiske, og inspireret af udsigten er der naturligvis altid frisk fisk og skaldyr på spisekortet. Onsdag står menuen på pizza, bagt i en brændefyret pizzaovn. Intet er overladt til tilfældighederne og stort set alt bliver lavet fra grunden. Det gælder for resten også en del af stedets service, kopper, skåle og tallerkner, for Britt, er ikke kun gartner, hun er også keramiker og sælger sine ting i restauranten.
Det er også Britt, der har malet billederne på væggene, samt motivet, der er stedets signatur og pryder både husets øl og Bjørns arm. Britt er ikke vendelbo for ingenting, og det er også hende, der laver forskellige slags bjesk med smag af bl.a. porse og hæg.
Gæsterne
Stedet åbnede for nylig efter nogle ugers ”coronalukning”, men ellers er der åbent året rundt. I sommerperioden hver dag, men resten af året er åbningstiden reduceret.
– Gæsterne kommer fra hele Jylland, flest naturligvis fra Aarhus. Men der skal arbejdes for sagen, for tendensen her i området er, at folk kører til Djursland eller til Vesterhavet efter nye oplevelser, forklarer Bjørn. Men når de først har fundet os, kommer de heldigvis ofte igen, og det er jo på den måde stedet bliver kendt. Vi har også en del gæster fra Nordjylland, min mor har somme tider haft venner med herned, som fortæller om os til andre osv, og sådan breder rygtet sig som ringe i vandet.
Rullende restaurant
– ”Himmel & Hav på farten” er vores ”food truck”, et rullende køkken, som kommer overalt. Bl.a. er vi booket til at lave syv retter mad til et sølvbryllup i august. Kun fantasien sætter grænser for, hvor vi kører hen, og er der interesse, kommer vi også gerne en tur til Nordjylland, lover Bjørn.
Vi samarbejder med Økologiens Have i Odder, hvor vi arrangerer større selskaber i et gammelt væksthus. I begyndelsen transporterede vi maden her fra vores lille køkken, men efterhånden som det greb om sig med arrangementer, blev det for besværligt, så nu har vi fået et stort, funktionelt køkken som også er egnet til større selskaber.
Vikingerne
Mange nutidsmennesker er fascinerede af vikingetiden og dens mennesker. Én af dem er Bjørn, der har den rette statur, udstråling og det autentiske look med det lange hageskæg samlet i en smedet, gylden ring.
– Jeg har længe været medlem af en vikingegruppe, fortæller Bjørn. Siden Thor var ganske lille, har vi hvert år haft en madbod på Moesgaard, og i den forbindelse lærte jeg nogle vikinger at kende. Da vi overtog restauranten, foreslog de, at vi arrangerer et lille årligt vikingemarked, hovedsagelig for smede, – og den ide var jeg helt med på. Jeg er ”kun” madsmed, men fascineret af håndværket, selv om jeg ikke selv smeder. Restaurantens store Thorshammer er støbt på stedet og minder om spændende arrangementer, men såvel det som Sct. Hans aften har vi måttet aflyse i år.
Britt har tegnet vores logo, og som en gæst engang bemærkede, så er jeg ikke ”blot en almindelig ansat”, fordi jeg har tegningen på armen, som er en sand kærlighedserklæring.