Selv om det kan føles sådan, har verden langt fra stået stille under coronaen.
Blandt andet har Jammerbugt Kommune ansat Søren Ørgaard, som leder af ”Kultur, fritids og landdistrikts- afdelingen”.
Da vi mødte Søren, havde han været ansat godt et år, og vi skal hilse og sige, han har fået sit ønskejob, og han har planer om at blive på posten i mange år.
Baggrund
Søren Ørgaard er 48 år, vestjyde og oprindelig uddannet folkeskolelærer, ligesom begge hans forældre.
Mit barndomshjem var ikke som sådan præget af kultur, men langt mere af foreningslivet, jeg var bl.a. spejder i mange år. Desuden har jeg altid dyrket sport, især volleyball, som var direkte årsag til, at jeg valgte at læse på Seminariet i Aalborg, da jeg besluttede at blive lærer.
Gennem studieårene blev Aalborg for alvor ”min” by, og jeg har boet der siden. Jeg fortsatte med at spille volleyball, da jeg var færdiguddannet i 1998. Mit første job var som lærer på Skansevejens Skole i Nørresundby, jeg var der i otte år, og det var en rigtig god tid.
Jeg var fortsat engageret i idræt og søgte stillingen i 2006, da Aalborg Kommune opslog en ny stilling som ”playmaker” med det formål at bringe skole og foreningsliv sammen. Det var et forsøg, men blev senere en del af den nye skolereform.
Personlig har jeg altid arbejdet for at børn og unge skal være fysisk aktive på mange forskellige områder. Gennem TV kan de nemt få den opfattelse, at sport udelukkende drejer sig om fodbold og håndbold, og det er jo langtfra tilfældet.
Jeg syntes jobopslaget lød superspændende, og skulle jeg prøve noget nyt, var her en oplagt mulighed. Jeg var heldig at få stillingen, og det blev samtidig min indgang til det kommunale administrationssystem.
Efter syv spændende og lærerige år, hvor der blev skabt et godt samarbejde mellem skolerne og foreningerne, viste der sig en ny udfordring. Aalborg Kommunes tidligere idrætskonsulent gik på pension i 2013, og jeg blev spurgt, om det var noget for mig? Jeg søgte og fik igen en interessant stilling, som jeg havde, indtil jeg kom hertil i sommeren 2020..
Aalborgenser med glæde ved Jammerbugt
”Flytte til Jammerbugt” gør jeg ikke, dertil er min familie og jeg alt for etablerede i Aalborg.Vi bor i Kærbyen i et stille kvarter, der minder om en slags landsby i storbyen. Alligevel dækkes alle familiens behov, tæt beliggenhed til byen, for jeg ER bymenneske, og samtidig har vi nem adgang til naturområdet Østerådalen. Her trives hele familien, som består af min kone, der er lærer på Mellervangsskolen og vore tre drenge: Marius på 19, Janus på 17, og Vitus på 11. Marius er netop blevet student, og nu skal han have et år eller to til at overveje sin fremtid, samtidig med at han tjener penge.
Det er ikke let at vælge for unge mennesker i dag. Det var enklere, da jeg var ung, for da stod valget mellem handelsskolen, gymnasiet eller en læreplads. I dag er der SÅ mange tilbud og muligheder, at det kræver både erfaring og modenhed at afstikke sin fremtidige livsbane.
Læring er i dag livslang, og udover min ”grunduddannelse” har jeg for nogle år siden taget en master i idræt og velfærd på Københavns Universitet, og i øjeblikket er jeg i gang med en diplomuddannelse i ledelse, som et godt supplement til mit job.
Mit arbejde her i Jammerbugt Kommune rummer mange forskellige udfordringer, og det gør dagligdagen spændende, at jeg skal navigere mellem det politiske system, embedsværket og ikke mindst foreningslivet og borgerne, som vi har tæt kontakt til. Jeg synes, det er givende at møde nogle af kommunens mange ildsjæle og opleve, hvad de brænder for. Selvfølgelig kan det også være hårdt, når vi nødvendigvis nogle gange må sige nej til et forslag, hvis ikke der er opbakning fra fonde eller politisk side.
Kulturen
Kultur er mange ting, og området vægtes forskelligt i landets 98 kommuner. Lokalt skal man også balancere mellem det populære, folkelige og det elitære.
– Kulturen er udfordret i en kommune af Jammerbugts størrelse. 38.000 borgere er naturligvis mange, men alligevel for få til at alle behov kan dækkes. Heldigvis er der mange gode lokale initiativer, som kommunen også støtter, ikke kun på idrætsområdet, men også f.eks. ”Kunst på Øland” og ”Nørhalne viser kunst”, der efterhånden tiltrækker besøgende langvejs fra.
Selv om mit første år her i kommunen har været præget af coronaen og aflysning af arrangementer, har jeg oplevet, at der sker rigtig meget musikalsk med masser af store og små koncerter overalt i området. Spillestederne er gode til at udnytte den statslige klippekortordning, som sikrer bredde i tilbuddene, og vi skal forstå at udnytte muligheder, der udbydes fra det aalborgensiske musikliv.
Det samme gælder også den populære kulturrygsæk til børnene, som opnår at få helt nye oplevelser ved at komme i teateret, på kunstmuseum osv. Kan inspirationen pludselig ramme en 12-årig piges skjulte talent for at spille violin, er det jo fantastisk
Det er vigtigt at vise børn og unge, at kultur er andet end håndbold og fodbold
Jeg er vokset op med Holstebro som centrum, og den er jo kendt som kulturby, med masser af kunst, bl.a. kunstmuseum, Odinteateret og Giacomettis verdenskendte skulptur, ”Maren”, som tiltrækker mange besøgende. Jeg var ikke så gammel, da skulpturen blev købt og stillet op, men jeg synes, det var utrolig modigt, at man dengang turde ofre så mange penge (210.000 kroner, red. )på en lille skulptur. I dag er ”Maren” vurderet til næsten en milliard kroner, og for at beskytte skulpturen mod tyveri og hærværk, bliver den hver aften ved solnedgang sænket ned i en boks i jorden.
Holstebro var også byen, hvor man mod alle odds vovede at oprette en balletskole for ca. 25 år siden, og den har medvirket til at give byen endnu et kulturelt løft.
Jammerbugt skal næppe have en balletskole, men der kan vise sig andre spændende, utraditionelle muligheder, hvor det med opbakning fra fonde mv. betaler sig at træffe nye modige valg, der sætter Jammerbugt Kommune på det kulturelle landkort, selv om det også betyder, man må løbe en risiko.
Fritid
Ganske vist er Søren endnu ikke nået ”helt ud i hjørnerne” af kommunen, men han er alligevel meget bevidst om Jammerbugtens mange kvaliteter.
– Vi arbejder på ”Masterplan Limfjorden”, som går ud på at forbedre forholdene bl.a. med skiltning og flere shelterområder med henblik på at videreudvikle Limfjordsområdet i Jammerbugten, Gjøl, Øland og Dæmningen, der (endnu) er ukendt for mange aalborgensere. Den nyindviede ”Glarborgen” er et imponerende initiativ på Øland, hvor en privat skovejer har stillet et område til rådighed til etablering af et unikt projekt, som forener natur og kultur for børn og voksne. Vestkysten, hav og strand fylder naturligvis, men området har meget andet at byde på.
For Søren er idræt en del af selve livet, og han var helt med på idéen, da vi foreslog at et par af billederne viser, at ikke hele hans liv foregår bag det kommunale skrivebord på Lundbakvej i Pandrup. Det var heldigt, at han tilbragte en del af sommer ferien i forældrenes sommerhus i Rødhus, et sted han ofte og gerne kommer. Og når det gælder sommerhus er han slet ikke afvisende overfor tanken om at ”flytte til Jammerbugt”, det rette hus skal bare lige vise sig, når markedets aktuelle overophedning lægger sig.