Synes du også, det “politiske sprog” med de mange regler kan være svært
at forstå? Her har vi fået lov til at bringe Ulla Flintholms tekst, der
i forenklet form beskriver nogle af reglerne:
Forud for Kommunalbestyrelsens møde til aften, brugte vi eftermiddagen på Temamøde om Budget 2020 og på de første indledende politiske drøftelser. Der er ingen tvivl om, at vi er udfordrede, vi starter nemlig med et minus på 45 mio. Vi får simpelthen udbetalt 45 mio kr mindre næste år, fordi vi er røget ud af gruppen af kommuner med faldende befolkningstal. Det er en anden udfordring end den, vi er ramt af i år – i 2019 har vi måttet åbne budgettet og træffe beslutning om kompenserende besparelser. Det har vi gjort, fordi vi har overskredet servicerammen med 30 mio, og ikke fordi vi mangler pengene.
Og hvad er servicerammen så for en størrelse? Servicerammen er det beløb, som aftalen imellem KL og Regeringen har fastsat, at Jammerbugt Kommune må bruge på drift, altså bruge på børnepasning, undervisning, ældrepleje mm. Hvis man overskrider servicerammen, risikerer man en stor bøde på 60% af det beløb, man har brugt for meget. Det betyder, at hvis vi ikke politisk havde vedtaget de kompenserende besparelser, så var der en stor risiko for, at vi havde måttet betale ca. 20 mio i bøde til staten, penge som vi ikke havde fået noget for, og penge som sammen med de 45 mio, vi får mindre i bloktilskud næste år, ville have givet os en udfordring for 2020 på 65 mio.
Kan vi så ikke bruge penge fra anlægsrammen til at undgå besparelserne på børn, ældre og handicappede, spørger mange. Svaret er – jo, det kan man godt – hvis man har luft til det på servicerammen. For hvis man veksler penge fra anlæg til drift, så påvirker man servicerammen, og servicerammen var den, vi havde overskredet. Så vi kan ikke bruge anlægskroner på drift, vi kan ikke konvertere pengene fra en legeplads ved Aabybro Skole til 650 elever, der har manglet legepladsen i 5 år, til hjemmehjælp – hvis vi gjorde, ville vi få en endnu større bøde.
Som kommune har man også en anlægsramme, som er aftalt imellem KL og regeringen, den må heller ikke overskrides, og man kan ikke overføre den del af en ramme, man ikke har brugt fra år til år. Så når man finder ud af, at der er “luft” på rammen, og man samtidig har en politisk aftale om anlæg, altså penge fra anlægsrammen, der er lovet væk, så er det jo tosset ikke at bruge dem, for hvis man ikke gør, så er presset på rammen større næste år. Så er det fuldstændig rigtigt, at penge til anlæg, dem skaber vi ved at lave et overskud på driften, og når vi næste år står i den situation, vi gør, så er det da min personlige holdning, at vi for 2020 skal reducerer overskuddet, så vi får flere penge til drift. Men vi kan ikke “aflyse” et overskud, for vi har også brug for penge til anlæg, bl.a. til at sikre vi kan lægge lidt asfalt ud, at vi f.eks. kan bygge til og renovere vores børnehaver, at vi kan renovere hallerne i Jetsmark og i Fjerritslev, at vi kan udvikle vores byer osv. Anlæg vi allerede har aftalt med hinanden, og anlæg vi får brug for at aftale med hinanden.
Men 2020 er et år, hvor vi er ekstra udfordrede, og derfor mener jeg også, at vi får brug for at finansiere nogle af vores anlæg ved at tage penge op af kassen. Vi skal jo ikke ødelægge serviceniveauet i Jammerbugt Kommune.
Det vi så kan håbe på, det er, at regeringen kommer med en udligningsreform, der træder i kraft fra 2021. De ville ikke være med, da den tidligere regering foreslog det, men nu lyder det til, at den kommer. En udligningsreform vil nok ikke give os flere penge ind på bogen, men den vil give os større sikkerhed for vores indtægt, så 60 ekstra borgere ikke pludselig koster os 45 mio.
Jeg går derfor ind til budgetforhandlingerne med ønsket om, at vi kan reducere besparelsen og også gerne hæve normeringen på børnepasningsområdet, at vi kan reducere besparelsen på almen- og specialområdet i Folkeskolen, og at vi bevarer et beløb i puljen til Folkeskolen i Top20.
Hvad så med det specialiserede område? Der er vi nemlig også udfordrede.
Ja der har vi jo lagt en plan, en plan som vi skød i gang i aften, da Kommunalbestyrelsen godkendte, at Børne- og Familieforvaltningen ansøger om et Task Force forløb. Et forløb der skal hjælpe os til at blive bedre. Der skal styrke kvaliteten i vores sagsbehandling via kompetenceudvikling og sparring med et hold af de skarpeste eksperter.
Med venlig hilsen
Ulla Flintholm
Formand for Børne- og Familieudvalget, Venstre
Jammerbugt Kommune
ufl@jammerbugt.dk