Billede øverst:Claus, Ida, Julie, Tanja, Izabella, Edith, Maja og Jane.
Det er småt med invitationer i øjeblikket, derfor sagde vi med glæde ja tak, da en medarbejder i ”Pigehuset Fredensdal” foreslog os at kigge indenfor til en snak med beboere og personale.
”Pigehuset” ligger på en stille villavej i Brovst og er et opholdssted, der drives af Fonden Nordjyske Børne-Ungecenter
Pigerne
Selvfølgelig gjorde vi os tanker om så mange piger samlet under ét tag, for hvem har ikke hørt, at (for) mange kvinder samlet er som en krudttønde, der når som helst kan eksplodere?
Den fordom blev hurtigt aflivet, for vi kom til et hus, præget af ro, venlig nysgerrighed og fordragelighed. Efter en dejlig og overstrømmende modtagelse af Julie, som i dagens anledning havde klædt sig indisk inspireret, blev vi budt på kaffe .
Vi hilste på Edith, der tegner med en usædvanlig sikker hånd, prøv bare selv med fri hånd at tegne en symmetrisk krukke.
Og så var der Maja, som har job med at passe køer på en nærliggende gård hver eftermiddag, og hun har en kæreste, der bor i nærheden.
Personalet
Vi møder også stedets leder, Tanja og pædagogerne, Jane og Claus, sidstnævnte er eneste ”mand i huset”. Stedet er døgnbemandet, men med kun én medarbejder om natten.
Det kræver rummelighed både fra personale og de unge at etablere en nærhed, der kan medvirke til, at opholdet bliver til en vigtig trædesten for unge på vej ud i livet.
– Det er alfa og omega, at vi skaber et fortroligt forhold, der både skal rumme en tæt relation og alligevel en distance. Samtidig skal de unge vide, at jeg ikke er deres mor, forklarer Tanja.
Det er naturligvis en balancegang, men det er vigtigt, når det lykkes. Heldigvis sker det ofte, at de unge bevarer kontakten, når de har forladt os, og ringer eller kommer på besøg. Det er rart, når de gode relationer fortsætter efter opholdet, for så ved vi, at vores indsats har haft betydning, og at de unge mindes pædagogerne som vigtige personer i deres liv.
Opholdsstedet
Stedet er for piger i alderen 12 til 18 år ved indskrivningen, og i særlige tilfælde kan de blive boende til de er 23 år.
– Geografisk kommer pigerne bl.a. fra Hals, Frederikshavn og København, men der er forskel på, hvor tæt kontakten er til deres hjem, forklarer Tanja. Opstår der pludselig en situation, hvor en af pigerne har behov for at komme hjem, løser vi det, ligesom der også er forståelse for, at der kan være en weekend, hvor én har mest lyst til at blive her. Og det er der også forståelse for.
Pigerne er naturligvis forskellige, og det samme gælder deres baggrund. Der kan være flere forskellige årsager til, at pigerne ikke kan bo hjemme, men for alle gælder, at de har en diagnose med i bagagen. Det kan eksempelvis være angst, ADHD, ADD, Aspergers, spiseforstyrrelser eller andre psykiatriske udfordringer. Men forud for optagelse af nye piger, lægges vægt på en grundig vurdering af, om hun kan passe sammen med husets aktuelle pigegruppe.
Tilbud og økonomi
”Pigehuset” er et rummeligt hus i to etager, med værelser til hver af de seks piger, som de selv får lov til at indrette, der er to badeværelser, en rummelig spise/opholdsstue og køkken. Til huset hører en dejlig terrasse med grill, og haven er bl.a. udstyret med trampolin. De kan hver især vælge at gå til to aktiviteter, og alle savner i øjeblikket fittness, der grundet coronaen er lukket. Visse aktiviteter er så dyre, at pigerne selv må spæde til efter aftales med kommunens sagsbehandler. Det gælder bl.a. Maja, der går til Motocross i Bratbjerg, men hun tjener som nævnt selv penge ved at passe køer.
Pigerne får ugentlige lommepenge, 135 kroner til dem under 16 år og 274, til de, der er over.. Desuden får pigerne 800 kroner om måneden til tøj. Når de fylder 18, kan de opnå uddannelsesstøtte. Ferie er noget alle ser frem til. Pigerne har bl.a. været på Mallorca, på skiferie og på biltur med camping ved Paris. Én af de store og minderige ture gik til USA.
Desuden har et par af pigerne været heldige at få opfyldt et ønske af ”Drømmebanken”. Eksempelvis Julie, der har en autismediagnose og hun var glad, da hun via ”Drømmebanken” fik en ”forståelsesperson”, som har været til stor hjælp..Edith, som har kreative anlæg, blev glad, da hun via ”Drømmebanken” fik et kamera.
Fleksible, omstillingsparate, rummelige
Det er nogle af de ord, medarbejderne bruger til at beskrive påsken, der med de mange fridage og fravær af aktiviteter stillede nye krav.
Begrænsning oplever vi alle under coronaen, og det gælder også ”pigerne”, der i lighed med alle andre skal følge sundhedsmyndighedernes forskrifter.
Under ”normale” forhold er pigerne ofte hjemme hver anden weekend, men det gælder naturligvis ikke lige nu.
– Vi har heller ikke været hjemme i påsken som ellers. Til gengæld blev vi ”bestukket” med en masse påskeslik….og kager, fortæller Edith, mens alle griner
– Noget skulle der jo ske, hvis stemningen blev for trist, for de fleste af pigerne plejer at være hjemme i påsken, forklarer Tanja. I sådan en situation må man gribe til ”ufine metoder”, og slik hjælper altid.
– Og jeg var rigtig god til at holde humøret oppe, også hos de andre, erklærer Julie. Men jeg føler mig i det hele taget ret glad i øjeblikket. Jeg har bl.a. fundet nogle gode ordsprog, som jeg har taget til mig, for jeg har indset, at jeg også selv får noget positivt ud af at gøre andre glade.
– I har også investeret i at holde orden på jeres værelser, gøre rent, vasket, støvsuget og sprittet af, mange nye rutiner, der kommer alle til gode., roser Jane, og alle er tilfredse med, at de klarede påskedagene så godt. Fra andre opholdssteder forlyder nemlig, at ikke alle har undgået problemer i de lange helligdage.
Maja er glad for, at hun har haft sit arbejde, ellers kunne hun godt have haft det svært. Tre dage om ugen arbejder hun med køer på den nærliggende gård, et arbejde, der betyder meget for hende.
– Jeg kan ikke altid regne med at få fri ved samme tid, men det gør ikke noget, for hvis der er problemer med et dyr, vil jeg gerne løse det, inden jeg holder fri. Maja virker glad ved tanken om en fremtid som landmand.
I øjeblikket skiftes pædagogerne til at tage på udflugt med én af pigerne, f.eks. til stranden, Svinklovene, måske til Aalborg eller en tur over dæmningen, for det er hyggeligt bare at være to i en bil og få en god snak, mens landskabet passerer forbi.
– Vi har en københavnerpige, der aldrig havde set Vesterhavet, og det var en kæmpestor oplevelse for hende, fortæller Tanja.
– ”Coronadagene” har på den måde også budt på fordele, for der har været god tid til
følelsesmæssig reaktioner og plads til at sætte ord på noget, man var ked af, siger Maja og flere af de øvrige bekræfter.
Der enighed om, at ”coronakrisen” selvfølgelig er noget skidt, men at den også har ført noget godt med sig.
På falderebet når vi lige at hilse på Izabella og Ida, der under besøget har opholdt sig på deres værelser. Her i huset er der nemlig plads til individualister, også A og B-mennesker.