Navnet er Jakobsen, Tom Jakobsen!
Skulle jeg blive i tvivl, står det velkendte logo på den ulastelige hvide skjorteflip, der vidner om en mand med ordenssans og blik for detaljen.
Det er godt en halv snes år siden, vi sidst mødtes på hans landejendom i udkanten af Aabybro, dengang var afstanden til byen større end i dag. Lokalt vokseværk ikke bare i midtbyen, men også i den sydøstlige udkant, hvor boligkvarterer og virksomheder medvirker til, at Aabybro i øjeblikket gennemgår en forvandling, som fuldstændig ændrer bybilledet.
Tom er for nylig fyldt 40 og kommer oprindelig fra Gjøl, hvor hans forældre stadig bor. Som uddannet tømrer arbejdede han nogle år i Aalborg og havde et ansvarsfuldt job i en større virksomhed, indtil han besluttede at vende tilbage til Aabybro og de lokale rødder.
For en halv snes år siden havde Tom ti ansatte, og vi behøver ikke spørge, om udviklingen siden er gået, som han håbede og forventede. Dels beskæftiger virksomheden i dag omkring 60 medarbejdere, dels er den tidligere landejendom forvandlet til en moderne virksomhed med værksted og administration – og privatbolig. Én af virksomhedens styrker er, at man har opbygget ekspertise indenfor alle bygningsfag, bl.a. blev Christian Juul Andersens Inventar- og møbelsnedkeri en del af koncernen i 2016.
Den største..
Udviklingen betyder også, at Tom Jakobsen A/S i dag er Jammerbugt Kommunes største entreprenørvirksomhed, og det diskrete, let genkendelige logo ses stadig oftere, ikke kun i Aabybro, men ofte også i Aalborg, det øvrige Jylland samt i stadig stigende grad i Aarhus og København.
Og nu er hans opgave at udføre den omfattende fornyelse i ”hans egen by”.
Det er også Tom Jakobsen, som står for den gennemgribende renovering af Centret i Aabybro, og derfor er det naturligt, at vi mødes i bygningen, der lige nu fungerer som en særdeles luksuriøs ”skurvogn” på pladsen.
Det er sjældent, at en kun 12 år gammel bygning står til nedrivning. I dette tilfælde var det nødvendigt, for i 2008 havde man ikke set i krystalkuglen, hvilken udvikling, Jammerbugtens hovedby skulle gennemgå. Bl.a. har den nære beliggenhed ved Aalborg øget behovet for boliger, og huse og byggegrunde handles med lynets hast. Nye behov opstår, når den ældre generation sælger landbrug eller store parcelhuse for at flytte til byen, gerne og allerhelst til en lækker lejlighed, der rummer samme faciliteter som parcelhuset, uanset om man vælger at eje eller leje, for i de nye byggerier er mulighederne utallige.
En så omfattende byrenovering lader sig kun gøre ved at rive ældre bygninger ned.
Syv huse i Aabybro bymidte blev revet ned, bl.a. for at gøre plads til REMA 1000, nogle af dem var ikke værd at bevare, men andre var i fin stand og kunne sagtens have stået mange år endnu. Men man kan ikke lade udviklingen bremse af et enkelt hus.
Kunderne
Tom Jakobsens bygger først og fremmest for professionelle, kommuner, boligforeninger og virksomheder. Et kæmpeprojekt som centeret i Aabybro kræver overblik, og det har Tom med assistance af dygtige medarbejdere som projektchefen René og projektlederne Jimmy og Charlotte, der leder slagets gang i dagligdagen.
– Sædvanligvis styrer vi byggerierne ude fra kontoret på Torngårdsvej, men opgaverne her i midtbyen, både Rema, Posttorvet og Centeret er omfattende ud over det sædvanlige. Det er nødvendigt med stram styring af store opgaver til over 100 millioner kroner, for fejlberegninger kan være fatale både byggeteknisk og økonomisk. At vi nu har så fin en bygning til rådighed er et held, for vi kunne ikke ønske os bedre ”skurvogne”til medarbejderne..
En by i forandring
Det indgik ikke i Toms oprindelige planer, at han en dag skulle ”vælte hele byen”- og dog…
– Hvis ikke jeg skulle gøre det, hvem skulle så, siger han, tilmed uden at lyde hverken arrogant eller indbildsk, for han har jo ret.
Jeg har altid været ambitiøs, og selvfølgelig er jeg glad for, at det lige nu går så godt, men selvfølgelig ved jeg ikke, hvor det ender. Jeg har været heldig og nok også lidt dygtig, for jeg havde både alderen og kompetencen, da det blev besluttet at Aabybro skulle gennemgå en så omfattende renovering af bymidten.
Vi har også nye opgaver i Teknologiparken, og for nylig påbegyndte vi opførelsen af en afdeling for ”Jysk”, der skal stå færdig til sommer. Forleden faldt endnu en aftale på plads, nemlig opførelse af en afdeling af ”T. Hansen”, som skal stå færdig til efteråret.
Tom har ingen planer om at flytte virksomheden fra Torngårdsvej, kun er han interesseret, hvis nogle af naboerne er interesserede i at sælge jord, for den slags kan Tom Jakobsen vist aldrig få for meget af.
Privatliv
Engang var det andre ambitioner, der var drivkraften for Tom. Som 22-årig blev han danmarksmester i bodybuilding, og han lægger stadig vægt på at holde formen. Biler og Harley Davidson motorcykler hører til fritidsinteresserne, men da vi taler om hans ét og alt, datteren, Rosa på 4 år, får han særligt lys i øjnene, for hun er præcis det bløde punkt, der skaber balance i en verden af beton, stål og mursten.
Personlig erindring
Engang kom jeg her daglig, tænkte jeg, da jeg efter en årrække er i tilbage i huset, der engang var min ”arbejdsplads”, Aabybro Posten. Lige nu er rummet i stueetagen næsten ligeså tomt, som den augustdag i 2008, hvor der var rejsegilde og hele tre kranse med dannebrog i toppen vajede over bygningen.
Arkitekten, Jesper Vognsgaard og Anni Kjær, AabybroPostens daværende ejer roste gensidig hinanden for initiativ og resultat, og medarbejderne så frem til at tage lokalerne i besiddelse. I husets østlige ende, var der et lokale på 150 m2, hvor der blev indrettet butik med herretøj.
Men der gik ikke lang tid, før forandringerne startede. Butikken med herretøj lukkede, Aabybro Posten blev solgt til Nordjyske Medier og et nyt personalebesparende koncept for lokalaviser. Det betød et reduceret pladsbehov, der kunne tilgodeses i den tidligere herretøjsbutik, mens Danske Bank rykkede ind i det store lokale i nogle år, indtil pengeinstituttet helt sagde farvel til Aabybro og nu kun eksisterer i form af en pengeautomat. Senere flyttede AabybroPosten ud af byen, og dermed sluttede en epoke.
Ny tid – ny by
Pludselig var der ikke længere behov for bygningen, der slet ikke passer ind i centerplanerne. Den står derfor til nedrivning om kort tid. Men både Tom Jakobsen og hans medarbejdere værdsætter det rummelige hus, indtil det snart må vige for opførelsen af en syvetagers bygning med 24 moderne ældreboliger og et butikslokale i gadeniveau.
Det er Nørresundby Boligselskab, der står for udlejningen af såvel ældreboligerne som lejlighederne i det øvrige byggeri i Centeret, i alt 29 familieboliger og 12 ungdomsboliger, og interessen for at bo midt i byen er støt voksende.
Se tom Jakobsens hjemmeside www.tjtomrer.dk