Coronakrisen rammer overalt, og i et parcelhus på Øland følger en kvinde udviklingen med bekymring. Kvinden er Martha Bettina Cisneros Larsen, og hendes historie rækker langt ud over både Jammerbugt Kommune og Danmarks grænser.
Martha er født i Ecuador, hvor hun som spæd blev adopteret af et dansk forældrepar og voksede op i bl.a. Løgstør. Livet igennem har hun bevaret kontakten til Ecuador, hvor hun både har tilbragt ferier og har boet et par år, og det har givet hende god indsigt i forholdene i det latinamerikanske land.
Interesse for det spanske sprog har åbnet masser af muligheder for Martha. Hun har bl.a. studeret politik i Spanien og Ecuador og arbejdet med marketing i Madrid, og meget tydede på, at hun satsede på en fremtid i et spansktalende land, indtil……
Kærlighed kan få livet til at ændre retning
At hun havnede på Øland skyldes mødet med Johannes, hendes danske mand, som hun traf på et fly. Siden er parret blevet gift og forældre til to piger, den ældste var allerede som toårig med i Ecuador. Johannes er montør og rejser meget, og han og Marta deler interessen for at rejse ud og møde nye kulturer.
Et iværksætterkursus i 2008 inspirerede Martha til at etablere egen kommunikationsvirksomhed med fokus på spansk sprog og kultur, og i 2010 startede hun en konsulentfirma med henblik på samhandel mellem Danmark og Latinamerika.
– Mit ønske havde længe været at finde et produkt i Sydamerika, der kan sælges i Danmark, og naturligvis allerhelst fra Ecuador, hvor jeg selv kommer fra, fortæller Martha. Oprindelig forestillede jeg mig en import af blomster, for Ecuador står bag størstedelen af de roser, der importeres til Europa.
Sådan gik det imidlertid ikke, for Pacari Chokoladen viste sig at være det helt rigtige produkt. Ikke kun fordi chokoladen smager godt, den er også produceret ud fra de bæredygtige principper, som jeg personlig lægger stor vægt på, og selv emballagen er i øjeblikket under udvikling til bionedbrydelige materialer.
PACARI, chokolade med historie
For knap 20 år siden fik Santiago Peralta og Carla Barbotó en god idé. De ønskede at skabe en bæredygtig virksomhed ud fra en socialøkonomisk vision, der dels giver kakaobønderne større udbytte af deres høst, dels medvirker den biodynamiske dyrkning til at beskytte regnskoven.
Konceptet har siden skabt merværdi, så bønderne nu opnår det dobbelte af markedsprisen, og dermed forbedres levestandarden for 3500 bønder.
Pacari Chokoladen er tilmed den første økologiske chokolade, der har opnået den prestigefyldte Demeter-certificering, og den er ved flere lejligheder kåret som verdens bedste mørke chokolade.
Ecuador har i mere end 200 år været kendt for sin kakaoproduktion. Den er i særklasse, fordi vækstbetingelserne for kakaobønner er optimale. Den rå kakao blev eksporteret til hele verden, for tidligere tænkte ingen på videreforarbejdning og deraf følgende arbejdspladser.
Det gjorde Pacari derimod, og siden er der etableret fabrikker, som forarbejder og fremstiller chokolade, der i dag eksporteres til alverdens lande.
– Det er en fantastisk historie, fordi chokoladen er af meget høj kvalitet. Den er produceret uden soja, gluten og raffineret sukker, og de forskellige smagsvarianter har et kakaoindhold på 60 – 100% og repræsenterer på hver sin måde den sydamerikanske kultur, flora og fauna.
Da virksomhedskonceptet tilmed støtter bæredygtighed, kan vi virkelig stå inde for produktet og er stolte over at have introduceret det til det danske og skandinaviske marked, fortæller Martha.
Jordskælv i Ecuador gav genlyd på Øland
I foråret og sommeren 2016 blev et område i Ecuador ramt af en række voldsomme jordskælv, der både krævede dødsofre og lagde tilværelsen i ruiner for den i forvejen fattige landbefolkning.
Tanken om de uoverskuelige konsekvenser af det store jordskælv, satte gang i Martha, for hun ville gerne medvirke til at hjælpe, i første omgang ved at iværksætte en dansk støttekampagne, ”En hånd til Ecuador” til fordel for jordskælvsofrene.
-Situationen berørte mig i særlig grad, fordi jordskælvet skete nær kysten, hvor min familie og mange af mine venner bor, og selv om ingen af dem døde, mistede mange deres indtægt, huse faldt sammen osv. Jeg vidste, at penge alene gør det ikke, for virkelig hjælp er den, der medvirker til at ændre en kultur bl.a. ved at skabe arbejdspladser.
Alexander, højre hånd og forretningspartner
– I forbindelse med kampagnen havde jeg mødt Alexander, der ligeledes er fra Ecuador og bor i Nørresundby.
Han var kommet til Aalborg nogle år forinden og var dansk gift. Han havde tidligere beskæftiget sig med handel og havde haft egen virksomhed, og vi fandt snart ud af, at vi kunne lave noget sammen. Alexander fik job hos mig, og sammen udviklede vi en forretningsplan.
Kunderne
Vores indsats har båret frugt, for det er lykkedes at komme ind på det danske marked, og Pacari Chokoladen findes i dag i mere end 40 forskellige varianter og sælges desuden som kakao og andre produkter til bagning og madlavning.
Kunderne er først og fremmest helsekostbutikker, Salling Super og specialforretninger med en kundekreds, der lægger vægt på bæredygtighed.
Vores højsæson er februar og marts, og for nylig skulle vi have deltaget i Foodexpo i Herning bl.a. med henblik på messer og nye engroskunder. I den forbindelse havde vi købt stort ind og havde tilmed inviteret en delegation fra Ecuador til at fortælle om projektets betydning for landet.
Coronaen
Men så kom coronaen, og alt blev aflyst. De penge, vi har investeret, er tabt, nogle butikker sendte varerne retur, fordi de ikke kunne holde åbent, derfor må vi nu sælge chokoladen til stærkt reduceret pris. Jeg tilbyder at bringe ud til kunderne og kører to ruter om ugen, én nord for Limfjorden og én søndenfjords til og med Silkeborg.
Det er virkelig hårdt, for en lille virksomhed som min er følsom. Men jeg giver ikke op og satser på Foodexpo igen til september, slutter Martha.