Ikke al underholdning har potentiale til at blive lagret i erindringen, men minderne om Gjølmafiaen i deres storhedstid kan stadig få smilet frem.
Selvfølgelig var ikke alle numre lige sjove, men der var altid detaljer, der fik publikum til at kvittere med stort bifald.
I år er det 30 år siden, den første revy blev opført på Gjøl Kro, og selvfølgelig var der lagt op til en jubilæumsforestilling med spisning i Hallen, som altid anden lørdag i juni. I anledning af jubilæet har to af mafiaens ”stiftere”, Kaj Christensen og Børge Lindegaard udgivet en rigt illustreret bog, ”DA SATIREN blev til virkelighed” om de 20 år indtil 2010, hvor de selv var med til at ”lægge stilen”..
Klar til salg
Vi mødes med Kaj og Børge, da bøgerne netop var ankommet i kassevis fra trykkeriet.
Bogen er ikke kun et morsomt gensyn med 20 års revyhistorie, den er samtidig ”alternativ” lokalhistorie. Det er en fordel at kende kulturen og gjølboerne for at forstå nogle af de dobbeltbundede tekster, men ”uindviede” kan lære meget om det lille samfund ved Limfjorden
Vi blader i bogen og mindes mange sjove episoder fra en tid, der nu er gået over i historien. Heldigvis er der stadig plads til et godt grin, selv om et stort luftfoto bag Kaj minder om den minkfarm, der på få dage ændrede sig fra at være en familievirksomhed med 16.000 levende pelsdyr, til at være en sort plet i Gjøls og Danmarks historie med tomme bure og en usikker fremtid. Alt for alvorlige begivenheder til en revyvise.
At være forfatter
Mens Børge Lindegaard er førstegangsforfatter, kan Kaj Christensen mønstre en tidligere udgivelse, ”Gæve Gjølboere og taknemmelige tilflyttere” som han skrev i 2015 sammen med Ib Th Pedersen (endnu et medlem af mafiaen). Den populære bog er nu udkommet i tredje oplag i samme udstyr.
Lidt af et familieprojekt har det også været, idet Kajs søn, Jørgen Ravn Christensen, igen har stået for layout, og datteren, Lene Ravn Holst, har læst korrektur.
– Hun var skrap, fortæller Kaj. ”Der er ingen, heller ikke gjølboere, der har luft til at læse denne bog, hvis du ikke lærer at sætte kommaer”, sagde hun, og jeg måtte bøje mig, for det har hun mere forstand på end jeg.
Ægte gjølboere eller ej, revyen blev en realitet
Selv efter 46 år tør Børge ikke kalde sig gjølbo (i alt fald ikke officielt). Kaj derimod er gjølbo gennem flere generationer, og nu mindes de idéen til revyens start, der opstod i Borgerforeningens bestyrelse helt tilbage i 1978.
– Det var Birgitte Sandsberg, der var den kreative hjerne og en del af drivkraften for at samle et hold skuespillere. Børges kvalifikation bestod i, at han engang havde spillet træ i en skolekomedie, og alle andre end Birgitte var næsten uden andre forudsætninger end lysten til at være med, hvilket også er en væsentlig drivkraft, fortæller Kaj. De første år opførte man på skift revy og dilettant på kroen i Borgerforeningens regi, indtil 1991, da ”Gjølmafiaen” var en realitet og revyen fik sin nuværende form.
Det var på foranledning af Ole Hermansen, daværende formand for Idrætsforeningen, der foreslog, at revyen som en del af sommerfesten blev henlagt til Idrætshallen med middag mv, altid anden lørdag i juni.
– Det gik forrygende lige fra starten. Fra at have spillet for 110 mennesker på kroen, havde vi nu et publikum på over 400 hvert år, og revyen var pludselig en begivenhed alle så frem til. Nogle var måske smigrede over at blive omtalt, mens andre imødeså opførelsen med en vis nervøsitet, for blev der nu sat projektørlys på begivenheder, der helst hørte hjemme i glemmebogen?
Bogen er en gennemgang af de mange år med en stabil, men alligevel skiftende besætning, der altid har formået at holde stilen med en beundringsværdig professionalisme. Det skal være morsomt, og der skal være fart over feltet. Der er kun én eneste forestilling, og ingen generalprøve. Det lyder dristigt, men måske er det en del af revyens succes, at der ikke er ”slidt på teksterne” ved premieren.
Det lader sig ikke gøre at fremhæve nogle af teksterne, I skal selv læse bogen. Mon ikke alle med interesse for livet på Gjøl skal have et eksemplar, den er naturligvis til salg i Dagli’Brugsen på Gjøl og kan også købes i Boghandlen i Aabybro. Prisen er 150 kroner.