Diamanter for evigt
Der knytter sig fantastiske beretninger til diamanter, der ikke kun er ”Girl´s best friend”, som Marilyn Monroe sang i begyndelsen af 60´erne, eller ”Diamonds are forever” fra Agent 007. Nogle af de slebne, glitrende sten har opnået historisk og uvurderlig status i kongekroner, diademer og andre klenodier, mens andre er kendte, fordi de er forbundet med en eller flere ejeres dramatiske liv og historie. De kostbare diamanter har været nemme at gemme, også for forbrydere eller mennesker på flugt i krigstid eller fra myndighederne.
Diamanter holder evigt, og netop den symbolik gør dem populære i vielsesringe og smykkegaver til særlige anledninger.
Carbon
Ved du, at diamanter i virkeligheden består af ”kulstøv”, ikke det du børster af gulvet, når du tømmer din brændeovn eller Webergrillen, men det jordens femtende mest forekommende element, et grundstof, der i sin bløde form er sort grafit, som f.eks. anvendes i blyanter, mens den transparente diamant er kendt som det hårdeste, naturligt forekommende stof, der bl.a. anvendes i industrien og som smykkesten. (Wikipedia fortæller meget mere).
De naturligt forekommende diamanter er skabt af mikroskopiske carbonfrø fra eksisterende diamanter, og med avanceret teknologi er det lykkedes at skabe diamanter i laboratorier under ekstremt tryk og varme, En proces der kan sammenlignes med den, der finder sted i naturen.
Lab-grown diamanter
For at undgå misforståelser kaldes de laboratorieskabte diamanter, ”lab-grown” diamanter.
Kemikere, troldmænd og fantaster har i århundreder forsøgt sig som alkymister – at knække koden og lave guld.
Endnu er det ikke lykkedes; man kan lave metaller, der ligner guld, men ikke er det.
Men at man i dag kan fremstille diamanter efter præcis samme ”opskrift” som i naturen, havde de færreste forestillet sig. Vi undlader at kalde den ”kunstig”, for selve materialet er ligeså ægte som de diamanter, der brydes i sydafrikanske miner, De funkler, har samme glans og er ligeså unedbrydelige som naturlige diamanter. Deres historie er blot en anden.
De er ikke billige, men heller ikke så kostbare som naturlige diamanter.
Til sammenligning er et grantræ dyrket og formet med et bestemt formål (juleaften) ligeså meget grantræ, som det, der er tilfældigt opvokset i skoven, og ligesom det dyrkede træ har perfekte mål, er den ”lab-grown” diamant helt fri for urenheder.
Du kan vinde en diamant……..
Guldsmed Jan Jørgensen, Aabybro, er fascineret af de ”lab-grown” diamanter, og for nylig kom han med et tilbud, vi ikke kunne afslå.
Jan forærer www.jammerbugtnu en 0,5 carat labdiamant (værdi 8.000 kroner) til udlodning blandt vore følgere og facebookvenner.
Du skal blot like/dele historien, inden vi trækker lod, Luciadag, fredag, den 13. december.