Marie Louise Hansen er født og opvokset i Birkelse, og som mange andre unge havde hun i teenageårene en drøm om at blive skuespiller.
For hende blev det ikke ved drømmen. I de sidste tre år har hun gennemgået bacheloruddannelsen på Musicalakademiet i Fredericia, som hører under Den danske Scenekunstskole, og som det eneste sted i Danmark tilbydes uddannelse i både sang, dans og skuespil.
Forløbet er krævende, af hele 200 ansøgere kom kun otte, fire piger og fire drenge, igennem nåleøjet. Én af dem var Marie Louise.
Sidst vi mødtes, havde hun gennemført det første år, og dengang stod hun helt ubesværet på hovedet for fotografen. Siden er hun landet præcist og med begge ben på jorden, og allerede nu tager en spændende karriere sin begyndelse, og ikke overraskende flytter Marie Louise om kort tid til København, mulighedernes by, når det gælder scenekunst,
Inden flytningen mødtes vi til en snak om de indfriede forventninger og fremtidsperspektiverne. Allerede i uddannelsesperioden havde Marie Louise nogle roller, bl.a. som Anita Lindblom i tv- serien ”Mercur” og teaterforestillingen ”Atlantis” på Fredericia Teater, og hun fik et fint skudsmål af den kendte instruktør, Daniel Bohr, kendt som bl.a. leder af Aalborg Teater i begyndelsen af firserne..
Lyset over Skagen
Umiddelbart efter afslutning og afgangsforestilling var Marie Louise på Danmarksturne med forestillingen ”Lyset over Skagen”.
– Vi var fire fra min klasse, der medvirkede i forestillingen, og det gav en vis tryghed. Vi spillede så mange steder, at jeg knap har styr på hvor i landet, vi har været. Men jeg ved da, at vi efter premieren i Frederikshavn var i Aars og Nykøbing Mors, og vi spillede hele fire forestillinger i Aalborg Kongres- og Kulturcenter og var også i Flensborg. Det gik efter en fast plan, hvor vi ankom, pakkede ud og stillede op, og så var der lydprøve. Umiddelbart efter var der forestilling, og så forlod vi byen, medmindre det var et sted, hvor vi overnattede for at spille flere aftener.
I forestillingen medvirkede jeg som ensemble, dvs, jeg var med til at skabe billederne som henholdsvis fiskerkone, fin københavnerfrue og meget mere. Det var en forestilling med både sang og dans, så vi fik prøvet det hele.
Stykket var instrueret af Daniel Bohr. Han er skøn, et varmt menneske, der er kompetent og dygtig og har tillid til vi unge. Ham har jeg virkelig lært meget af, for han delte gerne ud af sin mangeårige erfaring. Jeg har været heldig, at jeg har mødt ham.
Under uddannelsen stillede han den en stor udfordring: I løbet af bare én uge skulle vi lære Holbergs ”Maskerade”, et klassisk stykke som byder på store udfordringer, bl.a. sprogligt
Skuespiller, der kan synge og danse
I løbet af uddannelsen står det klart for mig, at det er skuespiller, jeg er og skal være i fremtiden, og ikke en danser eller sanger, der kan spille skuespil. Det er i virkeligheden en ”gammeldags” tilgang til faget, for sådan uddannede man oprindelig skuespillere, forklarer Marie Louise.
En fri kvinde
Når Marie Louise om kort tid rejser til København, starter samtidig et helt nyt afsnit i hendes tilværelse. Forholdet med en tidligere kæreste holdt ikke, efter de begyndte at udvikle sig i hver sin retning. Nu er hun helt fri, har lejet en lejlighed i Valby sammen med en skuespillerkollega, Søren, og hans storebror, der læser på CBS.
– Det er sindssygt dyrt i forhold til, hvad lejligheder koster her. 15.000 kroner om måneden, som vi er tre om at betale. Jeg glæder mig til at se, hvordan det spænder af.
”Den evige ild”
Midt i vores afsluttende eksamen var jeg til audition på rollen som Maria Stuart i ”Den Evige ild”. Det var ganske vist et pres at have så meget om ørerne på én gang, men det var en krævende rolle, som jeg rigtig gerne ville have.
Maria Stuart har dels en monolog, dels synger hun umiddelbart før, hun bliver halshugget.
Sangen skulle jeg synge til audition, og så havde jeg valgt en tre minutter lang monolog fra den græske tragedie, ”Antigone”, fordi jeg synes rollen rummer den power, der skal til. Vi var 82, der gik op. Vi var ti, der gik videre til den endelige prøve, og så fik jeg rollen!
Jeg er stolt over at få en ønskerolle så tidligt i min karriere, men jeg er også heldig, at jeg allerede har fået engagement. Jeg skal medvirke i Bellevueteatrets opsætning af ”Den evige ild”, et stykke af Ken Follett, der bl.a. skrev romanen ”Jordens søjler. Én af mine medspillere er Morten Hemmingsen, der er kendt for sin rolle som Morten i ”Badehotellet”. Vi skal spille i en måned, prøverne starter i februar, og så er der premiere 1. marts,.
Allerede nu synes jeg, jeg har været mere end heldig, at jeg så tidligt i min karriere får lov at spille en rolle som Maria Stuart. Selvfølgelig ville jeg også have været glad for en lille bitte rolle, også som harekilling i en børneforestilling. Men rollen som Maria Stuart er en udfordring, hvor der virkelig er noget på spil. Jeg kender hende, der har spillet rollen før mig, og jeg vil tale med hende om, hvordan hun greb den an fra begyndelsen.
Nu ser Marie Louise frem til at indtage København med METRO og alt, hvad byen ellers byder på. Indtil Maria Stuart kalder, vil hun bl.a. gå til auditions i håb om, at der et sted ligger en rolle, der lige passer til hende. Egentlige ønskeroller har hun ikke, men siger lige nu ja til, hvad der byder sig, for det gælder om at høste mest mulig erfaring.
Er en stjerne født?
Ingen kan vide det. Foreløbig tegner det godt, for Marie Louise har haft en fin start
– Jeg drømmer om engang at få en rolle på Fredericia Teater, for der er tradition for opsætning af helt nye stykker. Men der er rigtig mange om buddet, så der skal jeg være mere end heldig for at komme i betragtning.
Blandt drømmene er også engang at spille en bærende hovedrolle i et teaterstykke, f.eks. Nora i ”Et dukkehjem” eller andre klassiske roller. Og så vil jeg også rigtig gerne lave film…..
Mulighederne er mange, og Marie Louise er kommet rigtig godt fra start. Hun er parat til at tage imod udfordringer i alle genrer for at opnå størst mulig erfaring, og vi ser frem til at møde hende igen om et pat år.
Drømme koster ikke noget. En dag er hendes navn måske blandt de øverste på plakaten, og vi kan kun ønske ”held og lykke”.