Det er knap et år siden Anja og Martin Dahl Luther flyttede til Jammerbugt Kommune.
– Vi har seks sammenbragte børn, tre hver, og da de var ved at være store, besluttede vi at realisere nogle af vore drømme, svarer Anja på spørgsmålet om, hvad der fik parret til at flytte fra Klarup til Hjortdalvej 377, et hyggeligt, stråtækt hus på landet tæt ved Tranum.
Beliggenheden ud til hovedvejen ville for nogle måske være et minus, men ikke for Anja og Martin. Vejen indgår nemlig som en del af deres fremtidsdrøm, en gårdbutik med mikrobageri og salg af brød og kager, langtidshævet og bagt af surdej.
Godt brød tager tid, men det lønner sig, for parret kunne melde udsolgt næsten fra starten.
– Vi har friskbagt brød onsdag og lørdag, og kunderne kan bestille i forvejen eller hente i ”brødskabet”, der står til selvbetjening i laden. Jungletrommerne arbejder overaskende hurtigt, for selv om vi kun har været i gang i kort tid, spredes rygterne, og på kort tid har vi allerede fået mange kunder, fortæller parret, som blev yderligere kendt, da de deltog i påskens råvaremarked i Slettestrand.
Anja og Martin
– Vi er altid kommet meget her i området, og vi holder begge meget af Vestkysten. Vi elsker naturen og overnatter gerne i telt eller shelter. Derfor søgte vi en ejendom med plads, ro og masser af natur et eller andet sted i Jammerbugten, udenfor Blokhus, som vi synes er for ”turistet” og trafikeret om sommeren. Men det hele gik hurtigere, end vi havde turdet håbe, for pludselig var huset der, og da mavefornemmelsen sagde ”ja”, gik handlen i orden. Vi sad faktisk på Malta, da vi skrev under på slutsedlen, og 1. oktober flyttede vi ind, fortæller parret.
Planen var, at de med tiden ville lave et lille mikrobageri, hvor Anja kunne udleve sin passion for at bage. Derfor var huskøbet betinget af, at der skulle være mulighed for at indrette et godkendt produktionsrum. Og selv om de foreløbig er startet småt, er her masser af udvidelsesmuligheder.
Følte sig velkomne
Begivenhederne tog hurtigt fart, vi var kun lige flyttet ind, da vi luftede fremtidsvisionerne for én af naboerne, og allerede et par dage efter blev vi kontaktet af Jette Grønhøj fra ”Visit Jammerbugten”, om vi havde lyst til at deltage den følgende dag i et møde for en snes iværksættere i Slettestrand. Jo, tænkte vi, det kunne da være meget hyggeligt at hilse på folk fra området, så vi sagde ja, helt uden egentlige planer, bortset fra, at vi allerede havde bestilt en stenpladeovn til surdejbrød. Ikke nogen kæmpeovn, bare én til at bage i privat.
Men da vi kom ud til mødet, blev vi overvældet af den store interesse, der var for vores projekt, for ”hvornår gik vi i gang? ”. I forvejen er her jo ”Naturbruget”, ”Tranum Mølle Destilleri” og ”Midtpunktet”, alt sammen drevet af ildsjæle, og vi kunne jo godt se, at vores mikrobageri passede fint ind i helheden, så vi blev enige om at sætte farten op.
Vi var ikke i tvivl om, at vores projekt ville kunne gå i Aalborg, men at der også var basis for vores lille bageri her, langt ude på landet, havde vi ikke gjort os forestillinger om. Men det viste sig, vi var havnet det rigtige sted.
Vi fik pludselig travlt, for vores lille rum stod kun med de bare vægge, vi skulle have indlagt vand og kloak osv., og selv om Martin kunne lave noget, var der også brug for fagfolk, og det viste sig også, at de håndværkere, vi havde brug for, boede lige i nærheden. Vi købte ind, for nu blev der behov for køleskab, fryseskab og en ekstra ovn til rugbrød og kager. Og nu er den tredje ovn bestilt.
– Vi havde længe joket med, at Anja skulle deltage i ”Bagedysten”, siger Martin. Men det bliver kun ved snakken, fordi surdej er et langtidsprojekt, der ikke kan presses ind i en times tv-udsendelse. Vores virkelighed viste sig også at blive en anden.
Surdejens fødselsdag
Grundstammen i bageriet er naturligvis surdejen, som Anja og Martin medbragte, da de flyttede ind.
– Den er nogle år gammel og havde sjovt nok fødselsdag, den 1. april, dagen før vi åbnede, fortæller Anja, der var den egentlige årsag til, at gærdej blev kvittet til fordel for surdej.
– Jeg var ikke allergiker, men fandt for nogle år siden ud af, at jeg havde det bedst med hvidt brød uden gær.
Vi har altid været lidt nørdede med mad, og udover, vi selv bager vores brød, laver vi også syltetøj og eksperimenterer også med fermentering. Vi kan godt lide at vide, hvad der er i den mad, vi spiser, og derfor var det naturligt for os at gå i gang med surdej, selv om vi ikke anede, hvad det ville føre til.
Chokolade
Udover brød og kager laver Anja lækker og meget dekorativ chokolade – foreløbig kun på bestilling og til højtider som påske og jul. Martin er under oplæring, mest som smagskontrollant, hvilket bekommer ham godt. Men han har lært, at det allervigtigste er tempereringen, hvis resultatet ikke bare skal smage godt, men også stå knivskarpt og blankt i overfladen. Det kræver øvelse ligesom de smukke, indbydende kager, som kunderne allerede har lært at forudbestille, i øjeblikket til konfirmationer og studenterfester.
Rødder i Jammerbugten
Parret har været sammen i 7 år, og da de flyttede til Jammerbugten, var området slet ikke fremmed for dem. Anja er ganske vist fra Aalborg, men Martin er opvokset i Nørhalne og har gået i skole i Aabybro, og da begges bedsteforældre boede i Bejstrup, er parret næsten ”bare” flyttet hjem, med ”Conrad”, en dejlig Grand Danois på 4 år.
Martin arbejder som produktionsleder ved ”Distribution Plus” i Vadum, som foreløbig er den eneste danske virksomhed, der pakker tryksager i papir frem for plastik.
Anja har nu fast arbejde i det lille mikrobageri, og hun skal tidligt op onsdag og lørdag, når surdejen skal bages. Pladsen er trang, på hylderne står specielle rugbrødsforme i træ og hævekurve til det lyse brød. Vi får lov til at ”hilse på” dejen, der i øjeblikket står til hævning for den følgende morgen tidligt at blive formet til boller, brød og kager. Lige til at sætte til salg i skabet.
Fremtidsdrømmen
Mikrobageriet er kommet godt fra start. Men heldigvis er der plads til, at nye drømme kan realiseres.
– Vi er kommet meget i Sverige og nyder, når der helt uventet dukker en ”kaffetorp” op, når man kører rundt i naturen. Helt enkelt, bare med servering af en god kop kaffe og en kage, sådan et sted har vi lyst til at lave en gang i fremtiden.
Men foreløbig skal vi lige have løst vores parkeringsproblem, men også det lykkes med hjælp fra en god nabo, slutter parret.