Af Ib Jarlskov
I forlængelse af to tidligere indlæg i nærværende blog og i anledning af den standende debat om natur og miljø i hele den vestlige verden modtog jeg i går et uddrag af en artikel i magasinet ”The Week” fra en nær ven i Skotland.
Artiklen er baseret på naturvidenskabelige fakta, som jeg gerne vil dele med læserne af Jammerbugtnu
Her kommer artiklen i egen oversættelse til dansk.
I 2017 opdagede naturvidenskabsfolk, at solsikker, når deres mark er tætbevokset, vokser i et zigzag mønster for at maksimere det sollys, som hver enkelt plante modtager.
Nu har et hold forskere fundet ud af, at planterne også samarbejder på et underjordisk niveau for at dele næringsstoffer. Hver solsikke har en hovedrod, hvorfra der gror mindre rødder.
I et laboratorieforsøg på University of Atlanta i Canada fandt forskere ud af, at når der var plantet en enkelt plante i et lille stykke frugtbar jord, så sendte planten en mængde af disse mindre rødder ud og gjorde det derved muligt at optage flere næringsstoffer. Men når der blev plantet to planter, sendte begge færre rødder ud, end de normalt ville gøre.
Dette, siger forskerne, tyder på, at planterne ikke alene er opmærksomme på tilstedeværelsen af andre planter, men at de også reagerer derpå.
Denne opdagelse er yderligere evidens for, at planter er socialt bevidste og i nogle tilfælde kan kommunikere, siger The Times.
I 1990erne opdagede forskere, at akacietræer udsender ætylengas, når giraffer begynder at nippe af deres blade, og at nabotræerne reagerer på dette alarmsignal ved at overføre smags-astingerende tanniner til deres egne blade.
Træer menes også at benytte sig af underjordiske netværk af svampe og bakterier til at kommunikere og dele ressourcer gennem det, der har fået navnet ”Wood Wide Web”.”
(Citat fra ”The Week” Magazine, 28. September 2019).
Et andet interessant indspark om dette emne kan findes på intet mindre en BBC News under navnet ”How trees secretly talk to each other” på linket:
https://www.youtube.com/watch?v=yWOqeyPIVRo
Den engelske forfatter J.R.R.Tolkien tillagde træer visse egenskaber kendt fra mennesket i den fascinerende og nu filmatiserede romantrilogi ”Ringenes Herre”. Et kunstnerisk forsøg på at dramatisere aspekter af den vilde natur – eksempelvis Træskæg som repræsentant for ”enterne” i Fangornskoven, – som i en eller anden form og på et eller andet niveau altså allerede findes i den virkelige natur. Tankevækkende, ikke?