Siden 2005 har familien Rottbøll skabt en tradition. Fire weekender sidst i november og først i december åbnes dørene, og publikum inviteres indenfor til et storslået klostermarked og adgang til den del af klosteret, der til daglig er familiens private stuer.
Det er et tilløbsstykke, for mange er nysgerrige efter at se, hvad der gemmer sig bag de tykke mure. Uanset om interessen skyldes bygningerne, historien eller de mange særudstillinger er det jo et stykke Danmarkshistorie, gæsterne pludselig befinder sig i, og såvel Anne Rottbøll som den øvrige del af familien fortæller gerne om personligheder som Stygge Krumpen, H.C. Andersen, kongelige eller de mange kunstnere, der i tidens løb har besøgt klosteret .
Julen 2019
Temaet i år er: ”Vi ønsker jer alle en glædelig jul”, og som altid siger vi: ”Det er flottere end nogensinde” !
I virkeligheden skyldes det, at udstillingen trods forandringer altid virker helstøbt, alt har med tiden fundet sin plads, det gælder også de mange (ca.50) medhjælpere og et tilsvarende antal udstillere.
Ligesom mange familier har gjort et klosterbesøg til én af juletraditionerne, ser familien Rottbøll også frem til dagene, hvor de stille rum fyldes med flere tusinde mennesker, og der er summen af mennesker overalt.
– Det er skønt, og nogle kommer tilmed flere gange, fortæller Anne Rottbøll, der giver sig tid til en snak med os onsdag formiddag, mens der laves tv-optagelser i kirken til en udsendelse for demente. Fra det tilstødende kontor høres lyden af en gammeldags regnemaskine. Det er gemalen, Hans Rottbøll, der laver regnskaber, for selvfølgelig skal der være sammenhæng i økonomien, når et så imponerende arrangement ikke skal have røde tal på bundlinjen.
Familiejul i samme, smukke rammer
Døtrene Benedikte og Anne-Marie er begge involveret i klosterets drift og markedsføring. Den følgende dag skal der skiftes blomster og gran i de mange vaser, der pynter rundt om i huset, for ingenting kommer af sig selv. Der er menneskehænder overalt, både op til udstillingen og i de uger, den varer.
Selv om juleudstillingen er et familieprojekt, er det oprindelig Annes idéer, der i årenes løb har udviklet sig og båret frugt. Udtrykket ”ildsjæl” har mistet noget af sin glød, bl.a. fordi det efterhånden også anvendes om personer, der ”bare” med flid og engagement passer de opgaver, de har påtaget sig. Alligevel er Anne Rottbøll selve prototypen på en ildsjæl, der ikke kun får de gode idéer, men også finder ud af, hvordan de kan realiseres.
Hun er heller ikke en kvinde, der går på kompromis og accepterer tilfældige borde med nervøs velour i forskellige farver i udstillingen.
– Vi lejer ens borde og duge til samtlige udstillere, for helhedsindtrykket skal være i orden. Derfor lægger jeg vægt på, at der er harmoni i udstillingen, så tingene i de enkelte rum passer sammen. Selvfølgelig er det lidt af et puslespil, men det er besværet værd, for både gæsterne og udstillerne er glade for arrangementet, og det er vi naturligvis også.
Og når vi så har gjort os rigtig umage, så er det jo dejligt at så mange har lyst til at besøge os. Tænk, hvis der ikke kom nogen? Det ville være ærgerligt.
Gæster fra nær og fjern
– Forleden kom der fem busser med gæster, som skule spise på Fårup Skovhus, vi havde gæster fra Haderslev og Holstebro, der overnattede i Løkken. Efterhånden oplever vi, hvordan mange af dem, der kommer her til, ikke alene besøger Børglum Kloster, men også nogle af områdets andre attraktioner.
Om sommeren har vi et stigende antal gæster fra krydstogtskibene, og især amerikanske turister er vilde med et sted som vores, for lignende kender man slet ikke i USA. I forbindelse med at atten amerikanske turistfolk for nylig besøgte Aalborg, arrangerede direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn, at de i ugens løb også besøgte Børglum.
I virkeligheden kræver det kun et flyskift i Amsterdam at komme til Aalborg fra USA, og det er da værd at gøre opmærksom på.
Efterfølgende skulle deltagerne vurdere, hvad der havde været den største oplevelse, og her scorede Børglum Kloster flest point, dels fordi stedet er så gammelt, dels fordi det også var en ”rigtig families hjem”, de besøgte.
Vi ved godt, det er en styrke, at vi er en familie, som selv bor her på stedet. Når vi har besøg, indtager vi hver især vore faste pladser, og vi fortæller gerne, så folk får en personlig oplevelse.
Udvikling
Det allerførste år vi havde udstilling i vore private stuer, havde vi kun tre boder, men siden er det bare vokset og vokset.
Selvfølgelig kræver det logistik at invitere så mange mennesker indenfor. Men det er jo en kulturarv, vi forvalter, og da vi gerne vil dele med andre, synes jeg, vi har fundet den rigtige opskrift, slutter Anne Rottbøll.
Børglum Kloster og de private stuer kan besøges den 30. november/1. og 7./8. december., hvor der også er åbent i caféen og butikken, der har et imponerende udvalg af specielt udvalgt tøj, ting og sager og julepynt.