Nogen vil sige, at Malou Skeel ikke ligner en typisk juletræssælger, alligevel er netop juletræer lige nu hendes hovedbeskæftigelse.
Birkelse Gods har en mere end 30 år gammel tradition for dyrkning af juletræer. På godsets jorder er der store områder med gammel søbund, som skaber perfekte vækstbetingelser for den populære ”sæsonvare”. Træerne er generelt solgt til store grossistvirksomheder, som videresælger til forhandlere overalt i Danmark,
Der sker hele tiden nyt, også på juletræsområdet, og de nye pottegroede nordmannsgraner inspirerede Malou til selv at stå for en del af salget, ikke for at tjene mange penge, men først og fremmest for at høste den erfaring, det giver at være detailhandler.
Nordmannsgran har gennem årene ”overhalet” rødgran i popularitet, fordi træet har den rigtige ”udstråling” og beholder nålene, selv efter nogle dage i stuetemperatur.
Træerne
De pottegroede træer er ca. 6 år gamle, når de er klar til salg. I modsætning til små træer, man graver op med rodklump og planter i potter, er de ”pottegroede” dyrket i en plastikpotte med huller og god plads til rødderne. Det er en fordel for træets levedygtighed, at det beholder hele sit rodnet, når potten forlader jorden og rejser mod ”ukendt mål”. For at skjule plastpotten, leveres træerne fra Birkelse i en køn pilekurv, der passer til træet, uanset om det skal pynte foran hoveddøren, på terrassen, i stuen, på kontoret – fortsæt selv, for mulighederne er utallige.
Personlig husker jeg, at mine forældre afskaffede det store juletræ for 30 år siden. Lidt jul skulle der dog til, og i lighed med mange andre anskaffede de sig et træ i plastik, som hvert år blev gemt væk sammen med den øvrige julepynt. Ikke så festligt, og havde de levet i dag, havde jeg foræret dem et ”ægte juletræ” som dem, Birkelse i øjeblikket sender rundt i hele landet med Post Nord.
Bæredygtighed
I de seneste år har mange forbrugere lært om bæredygtighed ved at lytte og måske deltage aktivt i klimadebatten. Det handler ikke mere kun om ”her og nu”, men i høj grad også hvilket aftryk mine personlige handlinger sætter i fremtiden.
Den enkelte forbruger kan naturligvis ikke revolutionere verden, men vi er vist mange, der tænker over konsekvensen af vore handlinger. At fælde et træ, der har været hele 6 år om at vokse til en passende størrelse, har tidligere godt kunnet give mig et stik af dårlig samvittighed. Men den blev hurtigt overvundet af tanken om, hvor hyggeligt og kønt det ville tage sig ud, inde eller ude, pyntet med lys.
Nu kan vi julepynte med god samvittighed, for her er de pottegroede træer et godt valg. Ved omhyggelig pasning med vand, mens de står indendørs, kan de små træer plantes ud i haven, når frosten er gået af jorden. Eller man kan simpelthen grave et hul i haven, og opbevare potten der, for at hente træet ind igen året efter. Det skal man dog kun gøre, hvis træet ikke ser ud til at trænge til mere plads, og det finder man ud af ved at ”lytte til træet”.
Folk der snakker med deres planter har altid vakt morskab hos omverdenen, men i virkeligheden er det videnskabeligt bevist, at planter på deres egen måde viser reaktioner på menneskelig adfærd.
Juletræer er i særklasse
Man kan godt blive lidt træt af at høre intensionerne om, at vi skal være ”verdens bedste” eller ”Danmarks bedste” til dit og dat, men det danske klima er ideelt til juletræer, og det er forklaringen på, at store mængder danske juletræer eksporteres til bl.a. Tyskland.
– Forholdene i vores område er særlig gunstige, fordi vi sjældent har forårsfrost, fortæller Malou.
Bare en enkelt nat under frysepunktet kan give skader på træerne, så også her hos os er der steder, hvor vi undlader at plante juletræer.
Vi har en meget velorganiseret produktionsdel, og medarbejderne er dygtige til at styre afsætningen, så vi ikke pludselig står med en masse fældede træer, som kun kan skæres til flis.
Spændende og lærerigt
Malou Skeel har allerede lært meget af at sælge juletræerne.
– Dels ved jeg, at vi har et godt produkt, dels får vi mange tilbagemeldinger fra folk, der allerede har købt vores træer. Vi har sendt mange træer til både Aalborgområdet, resten af Jylland, København og Nordsjælland og hele Jammerbugten, logistikken fungerer, og kunderne melder tilbage, at træerne når frem i god behold.
-Vi må hele tiden løse problemer, bl.a. har vi sat dobbelt net om træerne for at undgå lastrummet i bilen bliver fyldt med nåle.
Men når jeg tænker på, hvor meget arbejde, der ligger bag hvert eneste træ, både i vokseperioden og nu, hvor de bliver gjort klar til forsendelse med net osv. Vi leverer træerne i specielle kurve, som vi får hjem fra Kina samt en lyskæde med fjernbetjening. Når vi sælger alt det inkl. levering for 399 kroner, bliver der ikke mange kroner tilbage til mig, konstaterer Malou.
Men så er der jo lige det med erfaringen….