Ofte har vi hørt om mænd/kvinder, der flytter til Jammerbugt, fordi det er her, den udkårne bor.
Michael Vestergaard er én af dem, og han flyttede ikke kun sig selv, han startede også en helt ny virksomhed efter 29 års ansættelse i VELA, der i Støvring producerer møbler til handicappede.
– Jeg startede som arbejdsdreng, blev senere værkfører og leder af logistikafdelingen. De sidste ti år var jeg udviklingschef, fortæller Michael.
Og da min chef spurgte om årsagen til min opsigelse, var mit kvikke svar, at den eneste post, jeg endnu ikke havde haft, var som direktør, og da han tilsyneladende var tilfreds med jobbet, kunne jeg ligeså godt se mig om efter noget andet.
Vi sidder på Michaels kontor omgivet af farvestrålende emaljeskilte – i det tilstødende mødelokale pusler Ann, der var årsag til, at Michael efter tyve år i Støvring valgte at flytte til Pandrup. Ann er i ”virkeligheden” socialpædagog, men lige nu jobsøgende, fordi hendes tidligere arbejdsplads er lukket.
Muldvarpefælder m.v…
– Jeg havde faktisk også nået en alder, hvor jeg måtte gøre alvor af at realisere en mangeårig drøm om at blive selvstændig, fortsætter Michael, der for nylig rundede 50.
Jeg havde fået smag for at være ”mig selv”, fordi jeg i nogle år havde drevet et par netbutikker med salg af bl.a. muldvarpefælder. Det gik faktisk godt, og jeg var tiltalt af et koncept, hvor jeg ligeså godt kunne ekspedere en ordre klokken 23 lørdag aften, som indenfor ”normal arbejdstid”.
Mødet med Ann
Michael kommer oprindelig fra Aalborg, og det var også her, han mødte Ann. Mødet sendte Michaels liv i en ny retning, nemlig nordpå, hvor der på Bransagervej i Pandrup lå 1200 kvadratmeter og ventede på den rette idé- og ejermand. Det var den tidligere Elap-bygning, der siden den glorværdige periode med musik og underholdning har været anvendt til lidt af hvert. I dag ejer Michael de 1200 kvadratmeter, mens den øvrige del af bygningen huser et permanent loppemarked.
Emaljeskilte, tidens trend
De nye rammer gav i øvrigt også plads til en optimal præsentation af et andet af Michaels produkter, emaljeskiltene.
Engang fandtes de på facader overalt i bybilledet, hvor de reklamerede for offentlige og private virksomheder og populære produkter som margarine, biler, benzin, kaffe, sodavand, øl og utallige andre varer, hvoraf nogle stadig består.
Nogle af skiltene har også overlevet tidens tand. Michael viser et gammelt Carlsberg-skilt, med karakteristiske rustpletter efter stenslag eller beskadigede skruehuller i hjørnerne.
De gamle skilte er i høj kurs, og Michael fortæller om et stort skilt, der for nylig blev solgt for 60.000 kroner på auktion, og 20.000 kroner er ikke en usædvanlig pris for et brugt skilt i god stand.
De høje priser har desværre også gjort skiltene eftertragtede blandt tyveknægte, der altid har kunnet afsætte et flot skilt til personer, som ikke spurgte til skiltets forhistorie.
Men i dag kan skilteentusiaster komme lovligt til skiltene, for mange af de kendte og eftertragtede produceres nemlig i dag, tilmed i en bedre kvalitet.
Den slags klassiske skilte sælger Michael. Men endnu mere interessant er det, at han også sælger nye emaljeskilte til både butikker og private hjem.
Hjemmesiden emaljehuset.dk er Michaels virtuelle udstillingsvindue, og her kan kunderne ikke bare bestille et skilt i den form og farve de ønsker, de kan selv designe skiltet med forskellige skrifttyper og former så de får præcis det skilt, de ønsker. Kun fantasien sætter grænsen.
Michael oplever en stigende efterspørgsel på emaljeskiltene i takt med, at virksomheder renoverer husfacader og fjerner neonskilte og store plastikskilte, der ofte har skjult bygningsmæssige detaljer på en gammel husfacade.
Skiltene produceres på en fabrik i Polen, hvor man mestrer det håndværksmæssige til præcision.
Iværksætterhuset, VCAN
Michael har ikke en egentlig håndværkeruddannelse, men hænderne er skruet rigtigt på, så han med tiden har indrettet den store bygning til kontorer, mødefaciliteter, fotostudie og lager, som udlejes til lokale virksomheder eller på dagsbasis.
– Der er efterhånden mange små virksomheder, der drives hjemmefra, for ofte løses opgaverne ude hos kunderne . Kun i de tilfælde, hvor der skal arrangeres vigtige kundebesøg eller møder med flere deltagere, kan der opstå behov for mere neutrale omgivelser.
Det kan godt virke uprofessionelt, hvis mødedeltagerne eller samarbejdspartnere skal kante sig over væltede cykler og ind i et hjem, hvor luften er mættet af duften af syltede asier.
Det giver selvsagt heller ingen mening at starte med lokaler, der sjældent er behov for, og med Iværksætterhuset har også nystartede virksomheder mulighed for at fremtræde i professionelle rammer. Lokalerne kan nemlig lejes én eller flere dage alt efter behov, og de, der vil have en firmaadresse og være en del af fællesskabet på Bransagervej, kan teste mulighederne i en gratis prøveperiode.