Hold en pause fra juleriet og tilbring nogle timer på KUNSTEN, der har indledt et udstillingssamarbejde med Louisiana. Det er årsagen til, at vi, der var unge i 70´erne, kan opleve et nostalgisk gensyn med grafikeren Dea Trier Mørch, som tog vore hjerter med romanen ”Vinterbørn”, der skildrede en tilsyneladende umage flok kvinder, der pludselig oplevede et ligeværdigt skæbnefællesskab på Rigshospitalets barselsgang. Bogen blev senere filmatiseret, med bl.a. Ann-Mari Max Hansen, Lone Kellermann og Helle Hertz i hovedrollerne, og mange af den tids nybagte mødre kunne identificere sig med den fortrolighed, der opstod mellem kvinder, der umiddelbart ikke havde andet tilfælles end terminen og de dage, opholdet varede..
Men det fik de, mens de delte glæder og sorger der alle drejede sig om den forestående fødsel. I udstillingen vises en film med Dea Trier Mørch, som også er værd at se.
Hver tid sin fødselskultur. I dag er møder mange vordende mødre ind til fødslen medbringende en autostol, som det kommende familiemedlem skal transporteres hjem i nogle timer senere.
Dea Trier Mørch var aktiv i det venstreorienterede kunstnermiljø, bl.a. legendariske ”Røde Mor”, sammen med sin daværende mand, musikeren Troels Trier. Hun udgav andre romaner, før hun fik sit store gennembrud med ”Vinterbørn, og kvindeliv og kønsroller optog hende indtil hun døde som knap 60-årig i 2001.
Glæd dig til et gensyn med de mange fine træsnit og selve udstillingen, der også er et nostalgisk tidsbillede fra livet før smartphones, computere, e-box, take-away, café latte og meget, meget mere.
Udstillingen kan ses indtil den 23. februar, hvilket også gælden den følgende:
BEHAVIOUR
Når du nu alligevel er på Kunsten skal du ikke snyde dig selv for ”Behaviour”, Carsten Höllers forunderlige univers, hvor bl.a. Cobra værker kan opleves i en helt ny sammenhæng, og dermed åbner beskuerens blik for ”hvordan kunst også kan opleves”. Vi besøgte KUNSTEN samtidig med en gymnasieklasse fra Brønderslev og en nulte klasse fra Gudumholm. Og det er altid en fornøjelse at opleve børn på KUNSTEN, for vi låner lidt af deres umiddelbare begejstring og forundring, fordi de ikke som mange voksne er forbeholdne i mødet med nye kunstneriske udtryk.
Kulturtilbud til skoleelever fra Jammerbugt Kommune
I den forbindelse var det glædeligt for nylig at erfare, at den ”kulturelle rygsæk” til skoleeleverne i Jammerbugt Kommune nu bliver en realitet. Fra næste forår kommer elever fra forskellige klassetrin både på KUNSTEN, Utzon Center og til forestillinger på Aalborg Teater og med Aalborg Symfoniorkester. Hensigten er at give eleverne indblik i forskellige kunstarter, bl.a. scenekunst, klassisk musik, litteratur, billedkunst mv.
Det er Kultur-, Fritids- & Landdistriktsudvalget der sammen med Børne- og Familieudvalget i Jammerbugt Kommune har bevilget penge til ”den kulturelle rygsæk”.