Vores første møde med Helle fandt sted midt i november på Børglum Kloster, hvor Pandrup Bageri har en stand i de fire weekender årets traditionsrige julemarked finder sted.
Senere mødtes vi dér, hvor brødet bliver til, Pandrup Bageri, på hjørnet af Klostergade og Bredgade.
Det er godt et år siden Helle Simonsen købte bageriet, der også var hendes tidligere arbejdsplads. Hun er tredje ejer indenfor de få år, bageriet i sin nuværende form har eksisteret, og hun er overbevist om, at hun kan få en bagerbutik til at gå i en by, hvor rigtig mange forbinder navnet PANDRUP med brød.
Den korte historie om bageren i Pandrup
Det er ganske vist over 70 år siden Ejner Honoré startede rugbrødsfabrikken, ”Pandrup Brød” på hjørnet af Klostergade og Bredgade. Året var 1941, og senere overtog sønnen, Bent, virksomheden, som snart fik vokseværk og flyttede ud i industrikvarteret , hvor ”Lantmännen Schulstad”, stadig bager rugbrød.
Men det er en helt anden historie. Vores fortælling handler nemlig om, at der i adskillige år fortsat var bageri med butik på matriklen i Pandrup, indtil den lukkede, og huset blev revet ned.
Men for få år siden blev en helt ny moderne ejendom bygget på hjørnegrunden med lejligheder på første sal og bageri og en stor, flot butik i stueetagen. Der var igen en bager i Pandrup.
Helle
Helle Simonsen er uddannet delikatesseassistent hos slagter Carlsen i Støvring. Det var i 1997, og siden har hun bl.a. arbejdet hos bager Kodahl i Løkken, som i en periode også drev Pandrup Bageri med Helle som butiksansvarlig. Da muligheden sidste år viste sig, fik hun lyst til at købe sin arbejdsplads og blive selvstændig.
Hun er altså ikke faguddannet bager, til gengæld kender hun værdien af venlighed og god service, og med stabile og dygtige medarbejdere i bageriet kan både Helle og kunderne være tilfredse med udviklingen..
Helle kommer oprindelig fra Halvrimmen, og allerede som 14-årig fik hun job hos den lokale bager, I dag bor hun i Tranum Enge med ægtefællen, der ligesom parrets to sønner på 19 og 21 år arbejder i en helt anden branche.
Konkurrencen er hård
Det er ingen hemmelighed, at supermarkedernes bake off har givet de ”rigtige bagere” skarp konkurrence. Til at tage kampen op gælder især kreativitet, kvalitet og god kundeservice, og på de områder har Helle gode kort på hånden, og medarbejderne i både bageriet og butikken bakker op om nye ideer og tiltag.
– Vi skal være vågne overfor nye muligheder, derfor har vi bl.a. indledt samarbejde med ”Hybengården”, og sælger både deres marmelader i butikken og anvender nogle af produkterne i vores kager, blandt andet vores helt nye ”juleroulade”, der er bagt af honningkagedej og har fyld af en lækker chokoladecreme og hybenmarmelade.
Køb dejen og bag selv
I forbindelse med julen sælger vi færdig dej til småkager, og det viser sig at være vældig populært. Selvfølgelig kan man sige, at der ikke er stort arbejde i at lave en brunkagedej, men mange familier har til daglig en stram tidsplan og sparer gerne tid, når det er muligt.
Det allervigtigste ved småkagebagning er duften, og børnene kan være med til det sjove, som er at skære kagerne ud og lægge dem på bageplade og senere i dåser. Med en god, færdig dej, er opgaven lige til at gå til, og børnene er ligeglade med, om det er mor eller os, der har lavet dejen.
Om kort tid får vi en ny kaffemaskine, der både maler bønnerne og kan brygge en masse forskellige slags kaffe, og så vil jeg gerne lave bordene lidt hyggeligere, så folk får lyst til at slå sig ned med en kop kaffe.
Idéer realiseres
Vi eksperimenterer med forskellige spændende brødtyper, blandt andet koldhævede boller med siafrø, havregryn, kerner mv. Vi er også begyndt at bage ”russere” en gang imellem. Tidligere brugte man brød, der var til overs fra dagen før, men vi bager specielt brød til russere, som er vældig populære. Når vi ikke har dem hele tiden, skyldes det, at vi ikke har plads til alt i disken. Derfor skal der udskiftning til, siger Helle. I tankerne er hun i gang med at julepynte butikken, hvor der er et stort uudnyttet gulvareal, som sikkert kan anvendes til ”et eller andet”…..
Én af Helles udfordringer har blandt andet været at få turister til at handle i butikken, og især i år er det gået over al forventning
Rosiner, nej tak
Helle har fundet ud af at kager med rosiner ikke har ”slået an” i Pandrup.
– Vi laver både rosinbrød og boller med rosiner, men kager med rosiner kan vi ikke sælge her i Pandrup, så de er taget ud af sortimentet.
Arbejder mens vi andre sover
Første hold bagere møder allerede klokken 2, de næste kommer to, tre og fire timer senere, Helle selv møder til ”direktørtid”, kl. 5.15.
Det er ikke et job for natteravne, men det ser ud til, at Helle er havnet på den rette hylde, så Pandrup Bageri går en stabil fremtid i møde.