Turisme er ingen ny opfindelse, for lige siden begrebet ”ferie” blev opfundet, har der været et stadig stigende behov for oplevelser, væk fra hverdagen.
Blokhus, Grønhøj, Saltum og Løkken
Ligesom i Nordsjælland, var det velhavende folk fra Aalborg og andre storbyer, der sidst i 1800-tallet gik forrest og opførte sommervillaer langs hele Vestkysten, ligesom langs Atlanterhavskysten i Belgien og Normandiet.
I Blokhus og Løkken bærer de huse, der endnu eksisterer, ofte navn efter bygherren, den oprindelige ejer, som oftest hørte til Aalborgs bedre borgerskab. Hele familien med stuepige, kokkepige, barnepige etc flyttede ”på landet” ved sommerens begyndelse, og selv om husherren måtte passe sine erhvervsmæssige pligter i byen, kunne resten af familien nyde livet og samværet med vennerne i sommerlandet.
Snart kunne velhaverne ikke længere have klitterne og havet for sig selv. Mindre end en kæmpevilla med tilhørende personale kunne da også danne ramme om en dejlig ferie. Og så begyndte man at opføre langt mere beskedne sommerhuse på en snes kvadratmeter, for vigtigst af alt var jo den omgivende natur.
Blandt de første var landets statsminister Thorvald Stauning, der i 1933 opførte ”Klitbo” i Kettrup Bjerge. Flere af ministerens partifæller fulgte eksemplet og medvirkede til at området siden blev døbt ”Den Røde Koloni”.
Besættelsestiden satte en brat stopper for sommerglæderne, da tyskerne valgte at opføre ”Fæstning Blokhus” og udover at bygge 31 bunkers til mandskabsrum, ammunitionslagre mv. blev 172 af områdets sommerhuse og 12 helårshuse brudt ned.
I dag er det vanskeligt at forestille sig, hvilket voldsomt indgreb, der ramte de ellers så fredelige ”landliggersamfund”. Men som bekendt er freden for længst vendt tilbage, mens antallet af sommerhuse og glade turister hvert år topper statistikken.
En spændende bog
I en netop udkommet bog ” Sommerliv ved Vestkysten” om Aalborgensiske landliggere fra Blokhus til Løkken 1900 – 1945, beskrives mange af de kendte ferieboliger, familierne og ferielivet, som det var engang. Bogen er rigt illustreret, og bag udgivelsen står ”Selskabet for Aalborgs Historie”, og det er arkivar og historiker Bente Jensen fra Aalborg Stadsarkiv, der har skrevet teksten.
Årets Aalborgbog 2019 koster 159 kroner, og den kan købes i boghandlen eller ved henvendelse til